Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.02.2016

Ministrul de externe Andrei Galbur a avut o întrevedere cu Secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow

Ministrul de externe Andrei Galbur a avut o întrevedere cu Secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur a avut astăzi o întrevedere cu Secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow, în cadrul unei vizite efectuate la Cartierul general al Alianţei Nord-Atlantice.

În cadrul întrevederii, a fost efectuat un schimb larg de opinii pe marginea agendei de cooperare a Republicii Moldova cu NATO, o atenţie aparte fiind acordată mersului implementării obiectivelor fixate în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP). În acest context, ministrul A. Galbur a reiterat angajamentul autorităţilor moldoveneşti de a continua procesul de reformare şi modernizare a sectorului de securitate şi apărare naţională în conformitate cu noile evoluţii şi cerinţe ale mediului internaţional de securitate. 

Oficialul moldovean a relatat, de asemenea, despre obiectivele prioritare ale Guvernului Republicii Moldova, în particular, vizând măsurile care urmează să fie întreprinse pentru redresarea situaţiei social-economice din ţară, reformarea justiţiei, combaterea corupţiei, implementarea prevederilor Acordului de asociere. El a ţinut să sublinieze angajamentul guvernului Filip de a promova dialogul cu societatea civilă şi cu partenerii externi de dezvoltare în vederea depăşirii dificultăţilor cu care se confruntă ţara în ultimul timp.

Potrivit MAEIE, invocând problemele de securitate cu care se confruntă Republica Moldova, Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow a ţinut să confirme susţinerea fermă din partea Alianţei Nord-Atlantice pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării. El a reiterat, de asemenea,  disponibilitatea Alianţei de a oferi în continuare expertiza şi asistenţa necesară în promovarea reformelor, în special vizând modernizarea sectorului de securitate şi apărare al Republicii Moldova. Totodată, A. Vershbow a apreciat contribuţia valoroasă a Republicii Moldova la consolidarea stabilităţii şi securităţii europene, în particular, prin detaşarea contingentului militar moldovenesc la operaţiunea KFOR din Kosovo.

Cei doi interlocutori au remarcat importanţa instituirii la Chişinău a unui birou de legătură cu NATO, implementării Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, precum și continuarea cooperării în domeniile comunicării strategice și securității cibernetice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus