De zile întregi şiruri de sirieni pleacă din Alep alungaţi de ororile războiului. Autorităţile turce nu i-au lăsat să treacă graniţa, dar le-au asigurat adăpost şi hrană. Mii de corturi se întind pe kilometri întregi. Fugarii se îmbulzesc să primească o masă caldă, îngrijoraţi pentru ziua de mâine.
„Cerem Turciei să ne ajute şi să ne lase să intrăm în ţară. Avem nevoie de o soluţie pentru problemele noastre de sănătate”, spune un refugiat.
Sute de voluntari turci lucrează zi şi noapte pentru a se asigura că refugiaţii vor trece cu bine încă o zi.

„Nevoia cea mai presantă este adăpostul pentru că vremea este friguroasă, a plouat, ar putea chiar să ningă. Este nivelul de îngheţ.”, spune Burak Karacaoglu, voluntar turc.

Liderii Uniunii Europene au criticat decizia Ankarei de a închide graniţa, dar au cerut în acelaşi timp Guvernului turc să oprească fluxul migrator. De partea ei, Turcia, care adăposteşte deja peste două milioane de refugiaţi sirieni, spune că nu mai poate faţă, deşi Uniunea Europeană a anunţat un ajutor de 3 miliarde de euro pentru a-i veni în ajutor. Cel puţin 4 milioane şi jumătate de sirieni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului civil în 2011.