Într-un interviu acordat posturilor naţionale, ministrul Sănătăţii, Ariana Campero, a subliniat că două dintre cazurile înregistrate până la această dată sunt „autohtone” şi alte trei sunt „importate”, având în vedere că este vorba de persoane care au contractat boala în Brazilia.

Noul caz s-a înregistrat în regiunea Santa Cruz (est) şi este vorba de un copil de 5 ani, potrivit autorităţilor locale.

Zika este o boală transmisă de ţânţarul din specia Aedes Aegypti, acelaşi care transmite şi febra dengue şi chikunguńa.

Virusul a fost identificat prima oară în 1947 în pădurile Zika din Uganda (Africa), în timp ce în Chile a fost detectat primul caz din America Latina, în 2014, în Insula Paştelui.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat săptămâna trecută stare de urgenţă sanitară de preocupare internaţională faţă de posibila asociere între cazurile de microcefalie şi tulburările neurologice la nou-născuţi şi creşterea cazurilor de persoane contagiate cu Zika. Relaţia cauză-efect între ambele nu a fost încă dovedită ştiinţific.

Miniştrii sănătăţii din 14 ţări latino-americane au convenit la 3 februarie în Uruguay o foaie de parcurs care mizează pe coordonarea internaţională de acţiuni şi posibilitatea de a destina bugete suplimentare pentru a combate această boală.