12:14:54 29.03.2024
Stiri

SCANDAL în Rusia. O lege controversată va afecta cele mai NOTORII personalități

Sport 08.04.2015 17:22 Vizualizări1916 Autor: Ziarul National
SCANDAL în Rusia. O lege controversată va afecta cele mai NOTORII personalități


Duma de Stat a Rusiei este pe punctul de a vota o lege care să limiteze participarea performerilor autohtoni la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, lege care ar permite unor sportivi mai tineri să îşi împlinească visul olimpic. Avocatul Egor Anisimov, iniţiatorul proiectului legislativ, spune că s-a gândit la această măsură pentru a nu se mai repeta scandalul cu patinatorul Evgheni Pluşenko de la JO de la Soci, din 2014, scrie prosport.ro.

La Soci, Pluşenko, pe atunci în vârstă de 31 de ani, a ajutat echipa să obţină aurul în proba de patinaj artistic pe echipe, ca apoi să se retragă din proba individuală, la câteva secunde după ce a început să-şi facă încălzirea pentru programul scurt. El a acuzat o accidentare la spate, după care a suferit o intervenţie chirurgicală, însă anunţase cu mult timp înainte de Jocurile Olimpice că va participa doar în proba pe echipe.

„Dacă sportivii au putere, dorinţă şi voinţa de a câştiga, cum să le iei dreptul de a participa la JO? Nu contează vârsta sau faptul că ai trecut printr-o accidentare atât timp cât tu obţii rezultate bune la concursurile naţionale şi internaţionale. Cred că aceste propuneri legislative sunt inexplicabile şi nepotrivite. Avem suficienţi funcţionari calificaţi în sport, avem un ministru competent de sport, cred că astfel de chestiuni ar trebui să fie rezolvate de experţi”, a răbufnit Pluşenko, la puţin timp după ce a auzit de noua lege.

Patinatorul ţinteşte participarea la a cincea ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă din carieră, la Pyeongchang (Coreea de Sud), în 2018.

Legea are şanse mari să fie votată, ceea ce ar face ca Rusia să nu mai aibă în echipă cei mai valoroşi sportivi pentru următoarele ediţii ale JO. Astfel, prima vizată ar fi cea mai bună atletă rusă, Elena Isinbaeva (32 de ani), care a participat deja la trei ediţii olimpice. Dublă campioană olimpică la Atena 2004 şi Beijing 2008, medaliată cu bronz la Londra 2012, cvadruplă campioană mondială şi deţinătoarea recordului mondial în aer liber, 5,06 m la săritura cu prăjina, Isinbaeva a revenit în sportul de performanţă tocmai pentru a mai cuceri un titlu olimpic.

„Această lege nu are nicio treabă cu ceea ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi. Fiecare sportiv are dreptul să concureze, ori de câte ori e selecţionat pentru Jocurile Olimpice. Ăsta e ţelul fiecărui sportiv, iar această lege nu ar face decât să descurajeze practicarea sportului de performanţă şi să încurajeze retragerile”, a spus rusoaica, prima femeie care a sărit peste 5 metri, în sală.

În plus, pentru Jocurile Olimpice de iarnă, de la Pyeongchang, în 2018, Rusia nu îi va avea pe gheaţă, la hochei, pe starul din NHL, Alex Ovechkin, pe Evgheni Malkin şi Pavel Daţiuk.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md