ONU: Consiliul de Securitate a luat o decizie privind balistic nord-coreean

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să condamne în unanimitate, într-o declarație, testul balistic cu o rachetă cu rază lungă de acțiune efectuat duminică de Coreea de Nord, a afirmat ambasadorul Venezuelei la Națiunile Unite, care prezidează Consiliul, informează AFP.

„Considerăm că avem un consens pentru a condamna această încălcare a sancțiunilor impuse de ONU”, a declarat presei ambasadorul venezuelean Rafael Ramirez Carreno, înainte de începerea reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate.

Reuniunea de urgență are loc la cererea Statelor Unite ale Americii, a Japoniei și a Coreii de Sud.

„Trebuie să afirmăm foarte clar că nu putem accepta încălcări ale rezoluțiilor Consiliului de către Coreea de nord”, a declarat și ambasadorul nipon la ONU, Motohide Yoshikawa.

La rândul său ambasadorul francez François Delattre a apreciat că după această „nouă provocare inacceptabilă” este pun în joc „viitorul regimului internațional al neproliferării” armelor nucleare. „Acesta este motivul pentru care slăbiciunea nu este o opțiune”, a subliniat el.

Reprezentantul adjunct al Marii Britanii, Peter Wilson, a afirmat că testul balistic nord-coreean merită „un răspuns foarte ferm și rapid” al Consiliului de Securitate al ONU.

AFP amintește că de câteva săptămâni au loc discuții în Consiliul de Securitate al ONU pentru elaborarea unei rezoluții de condamnare a testului nuclear nord-coreean din 6 ianuarie, dar negocierile între SUA și China privind textul rezoluției trenează.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...