Nantoi: Dacă guvernarea respinge revendicările, rămâne doar dreptul poporului la revoltă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă guvernarea va respinge revendicările înaintate de Forumul Civic, rămân doar protestele şi dreptul poporului la revoltă în condiţiile unui regim autoritar, a declarat analistul politic Oazu Nantoi.

În opinia lui Nantoi, „o adevărată încercare va fi modul în care actuala guvernare va reacționa la revendicările Forumului Civic”.

„La baza acestor revendicări se află următorul mecanism: noi propunem un dialog, punem pe masă viziunile, revendicările noastre. Desigur, ar fi bine, dacă partenerii noștri de dezvoltare ar fi prezenți, să zicem, în calitate de moderatori sau chiar arbitri în acest dialog. Și în ultimul aliniat al revendicărilor noastre totul este scris destul de clar. Dacă guvernarea va respinge aceste revendicări, atunci, scuzați, rămân doar protestele și dreptul poporului…la revoltă într-un stat capturat”, a declarat Nantoi în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Analistul politic susține că Forumul Civic, „și aceste acțiuni de protest au apărut în urma conştientizării faptului că noi locuim într-un stat capturat”.

„Noi nu cerem nimic din ceea ce nouă nu ne aparține. Noi cerem eliminarea controlului asupra structurilor acestui stat capturat, pentru ca statul Republica Moldova să funcționeze în baza legii și a Constituției. Și atunci putem deja vorbi și despre condițiile pentru desfășurarea alegerilor anticipate. Dar aceasta este deja următoarea etapă”, a subliniat Oazu Nantoi.

O rezoluție care conține mai multe revendicări a fost prezentată guvernării de către Forumul Civic. Printre revendicări se numără demiterea șefilor instituțiilor de stat „capturate de către Partidul Democrat” și înlocuirea acestora cu „persoane independente”, în urma unor „concursuri transparente”. De asemenea, protestatarii cer modificarea Constituției la capitolul alegerea președintelui și desfășurarea unui scrutin prezidențial, concomitent cu unul parlamentar anticipat nu mai târziu toamna acestui an.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...