„M-am bucurat ieri când la şedinţa aleşilor locali PLDM toţi au susţinut ideea modificării Constituţiei în Parlament, în vederea alegerii Preşedintelui Republicii direct de către popor. Săptămâna viitoare fracţiunea noastră va înainta propunerea tuturor deputaţilor pentru a adera la ea, inclusiv şi celor care recent au declarat că sunt gata să voteze organizarea referendumului în această privinţă”, a declarat Petru Lucinschi.

„Astfel, vor avea posibilitatea să semneze un proiect de lege aşteptat de către 90% dintre cetăţenii Republicii Moldova. Chiar ar fi încă un test pentru aleşii poporului să demonstreze cât de mult s-au distanţat de propriul popor”, a mai spus Lucinschi.

Recent, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că Referendumul privind alegerea şeful statului de către popor va fi propus pentru votare în Parlament, pentru a evita eforturile pentru colectarea semnăturilor.

Amintim că la protestul din 6 septembrie, organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, manifestanţii au votat o proclamaţie ce conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Totodată, oamenii vor ca imunitatea parlamentară să fie limitată.

Pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei sunt necesare cel puţin 360 de mii de semnături pentru fiecare dintre cele patru chestiuni ale plebiscitului. Grupul de iniţiativă, din care fac parte peste 700 de oameni, are la dispoziţie cel mult trei luni pentru a le colecta.