19:45:11 28.03.2024
Stiri

Iubiri celebre // Nenea Iancu cel iubitor de femei

Social 07.02.2016 16:40 Vizualizări1530 Autor: Ziarul National


Iubiri celebre // Nenea Iancu cel iubitor de femei sursa: google.ro

Cel mai mare dramaturg român// Caragiale și femeile

Operele încărcate de morală şi ironie, precum „O noapte furtunoasă” sau „O scrisoare pierdută” nu au aparţinut unui individ arţăgos. Din contra, Ion Luca Caragiale era prietenos, şugubăţ, bătea pragurile berăriilor împreună cu amicii săi. Avea însă un mare beteşug, consemnat de toată lumea: era un iubăreţ avid şi, mai ales, fără scrupule. Nu îl opreau nici prieteniile, nici relaţiile de rudenie, nici inconveniențele sociale. Era un pic misogin sau cum se spune – nu foarte moral – amoral. Dar în viaţa de toate zilele a fost respectuos, curtenitor şi iubitor cu femeile din familia sa.

Mateiu

La 33 de ani, Caragiale s-a împrietenit cu Maria Constantinescu (21 de ani) care lucra la Regia Monopolurilor Statului și după primul an de relație se naște Mateiu, pe care Caragiale îl recunoaște, dar nu se căsătorește cu Maria. Și-a iubit copilul și s-a ocupat îndeaproape de educaţia lui.

În anul 1889, la apogeul carierei sale artistice, se căsătorește cu Alexandrina Burelly și își aduce fiul în noua familie.

Căsătorie

A urmat o căsnicie fericită. Caragiale şi-a iubit mult soţia blândă şi devotată, ca şi pe cei doi copii. Alexandrina era o femeie rafinată și o bună mamă. ,,Copiii cresc în sus şi nu în lături, slavă Domnului”, îi scria ea unei prietene. Deși era un client fidel al berăriilor și le iubea ca pe o amantă, ca pe o a doua soţie, Alexandrina, iubitoare dar şi răbdătoare, stătea acasă şi-l aştepta.

Rival cu Eminescu

Fiind un om sensibil la farmecele doamnelor, prin viaţa lui nea Iancu au trecut mai multe. Una dintre cele mai cunoscute a fost Veronica Micle cu care are o relaţie sentimentală, mai mult corporală. Se spune că Eminescu ar fi vrut să-l împuşte și că s-au certat ca la ușa cortului.

Cu toate astea, între ei a fost o prietenie care a rezistat, cu mici sincope, până la moartea poetului.

Iarăși scandal

Un nou scandal din cauza pasiunii sale pentru femei a avut loc când Caragiale se îndrăgostise lulea de soţia unui alt prieten. Era vorba despre soţia actorului Costache Nottara. Iubirea lor se consuma pătimaş chiar în casa celebrului actor, când acesta era plecat. Într-o după-amiază, Nottara, plecat în turneu, se întoarce brusc acasă. Când deschide uşa, dă de Caragiale în pielea goală, purtându-i papucii de casă şi halatul. „Coane, înţeleg să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?!”, ar fi exclamat, stupefiat, Nottara. Scandalul ce a urmat a fost atât de mare, încât jurnaliştii s-au adunat ca la urs în faţa casei lui Nottara.

Altă iubire vinovată

O altă legătură vinovată, ultima sa iubire de fapt, a trăit-o Caragiale cu fiica minoră a bunului şi vechiului său prieten, Barbu Ştefănescu Delavrancea. Cella, deşi mai tânără cu 35 de ani decât maestrul, l-a fermecat cu talentul său de pianistă, şi nu doar…
În societatea vremii, relaţiile sexuale cu fete de această vârstă nu atrăgeau nicidecum acuzaţia de pedofilie.

Apusul

Moartea l-a smuls pe Caragiale din plină fericire. L-a lovit dintr-odată şi l-a luat de lângă blânda lui soţie. Ea l-a găsit. Îndrăznise să intre pe la ora 11 în camera unde dormea singur. În ajun fermecase cu povești și voie bună pe toată lumea.

Suferea de insuficienţă cardiacă, boli de bătrâneţe uşoare, avea doar 60 de ani. Moartea îl atinsese rapid, fără șovăire, așa cum desigur și-o dorise - verb fără adjectiv.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md