(VIDEO) Reacția NATO la testul balistic al Coreii de Nord

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Alianţa Nord-Atlantică condamnă în mod vehement testul balistic efectuat de Coreea de Nord, somând regimul stalinist de la Phenian să evite „acţiunile provocatoare”.

„Condamnăm cu fermitate testul cu tehnologie balistică efectuat de Coreea de Nord, care are loc după testul nuclear din 6 ianuarie. Este vorba de încălcarea directă a cinci rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU (…)”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

„NATO continuă să ceară autorităţilor din Coreea de Nord să respecte obligaţiile prevăzute în legislaţia internaţională, să nu ameninţe şi să nu utilieze tehnologie balistică, să evite orice alte acţiuni provocatoare”, a insistat Stoltenberg.

Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă cu rază lungă de acţiune, susţinând că a plasat pe orbită un satelit, dar Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite consideră că a fost testată o rachetă intercontinentală, acuzând regimul stalinist de la Phenian că a testat tehnologie balistică.

Comandamentul strategic american a semnalat detectarea unei rachete care a ajuns în spaţiul cosmic, iar armata sud-coreeană a observat plasarea unui obiect pe orbită.

Regimul Kim Jong-Un susţine că a plasat „cu succes” pe orbită satelitul Kwangmyongsong-4. Televiziunea nord-coreeană a prezentat imagini cu o rachetă de culoare albă. Coreea de Nord lansase o altă rachetă cu rază lungă de acţiune în 2012, susţinând tot că ar fi plasat un satelit, dar presupusul satelit nu a fost detectat niciodată. Regimul de la Phenian fusese avertizat de Statele Unite şi de China să nu utilizeze tehnologie balistică. Coreea de Nord a anunţat în ianuarie efectuarea unui test cu bombă termonucleară, dar experţii internaţionali nu cred că testul a avut loc.

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...