Președintele Turciei ia în derâdere acuzațiile Moscovei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a luat în derâdere acuzaţiile Rusiei privind un presupus plan al Turciei de a lansa o invazie masivă în Siria, denunţând în schimb intervenţia rusă în această ţară, informează Le Figaro.

„Râd de aceste declaraţii ale Rusiei; (…) în momentul de faţă, mai degrabă Rusia este implicată într-o invazie în Siria”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia Anatolia.

Armata rusă a transmis că are „motive serioase” să creadă că Turcia pregăteşte o intervenţie militară în Siria, după ce Ankara a interzis zboruri ruse de recunoaştere în spaţiul aerian turc. „Avem motive serioase să suspectăm pregătirea în mod intens de către Turcia a unui intervenţii militare pe teritoriul unui stat suveran – Siria”, a declarat joi generalul Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. Potrivit oficialului rus, acesta ar fi motivul pentru care Ankara a creat un „precedent periculos” şi nu a mai permis Rusiei să efectueze zboruri de recunoaştere în spaţiul aerian turc în perioada 1-5 februarie, în cadrul Acordului „Cer Deschis”.

Moscova suspectează că regimul de la Ankara, acuzat că susţine insurgenţii sirieni şi chiar organizaţii teroriste, nu acceptă zborurile de recunoaştere pentru a ascunde pregătirea unei intervenţii militare masive în Siria.

În urmă cu câteva zile, Turcia a semnalat că un avion militar rus de tip Suhoi Su-34 ar fi pătruns din nou, în mod neautorizat, în spaţiul aerian turc. În noiembrie 2015, armata turcă a doborât un bombardier rus, la frontiera cu Siria, incident care a deteriorat puternic relaţiile cu Moscova. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a impus sancţiuni economice şi a ameninţat Turcia după acest incident.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...