Membrii CNI s-au autosesizat în urma unei investigaţii a Ziarului de Gardă, realizată în noiembrie 2015. Atunci, jurnaliştii au scos la iveală faptul că directorul general al ANRE a trecut în declaraţia sa de venit doar salariul şi o Skoda din 2008. Sergiu Ciobanu nu a indicat veniturile soţiei sale, motivând că ei nu sunt căsătoriţi oficial. Femeia, însă, este proprietara unui apartament şi fondatoarea unei firme. Tot ea are un BMW seria 5, despre care spunea că a fost cumpărat din banii comuni. În cazul lui Ghenadie Pârţu, publicaţia a descoperit că acesta nu a declarat o semiremorcă, un camion, un tractor, o anexă la casa sa, un apartament, un teren, dar şi faptul că soţia sa deţine o cotă-parte într-o societate comercială.
Membrii CNI au hotărât să claseze şi un dosar deschis pentru nedeclararea veniturilor de către deputatul PD Constantin Ţuţu.

Amintim că Ţuţu este cercetat penal pentru huliganism într-un dosar deschis pentru omorul interlopului Alexei Veretco. Acesta a fost împuşcat în aprilie 2012, într-un restaurant din Codrii Orheiului, în urma unei încăierări între mai mulţi sportivi, acolo fiind prezent şi Constantin Ţuţu. Dacă va fi găsit vinovat în acest dosar, deputatul riscă până la şapte ani de închisoare.