Actualitate

Omul săptămânii: Maria Cosniceanu, lingvistă

Este licențiată a Facultății de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1957), iar din anul 1958 activează în cadrul Institutului de Limbă și Literatură (actualmente – Institutul de Filologie) al Academiei de Științe a Moldovei, unde parcurge mai multe trepte ale ierarhiei științifice, până la cea de cercetător științific coordonator (2000). În anii 1964-1967, sub conducerea acad. Nicolae Corlăteanu, face doctoratul și în 1973 susține teza de doctor în filologie, consacrată studierii onomasticii naționale, în plan istoric și comparativ.

A publicat numeroase articole și studii în reviste de specialitate editate la Chișinău, Bălți, Cernăuți, București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Suceava, Kiev, Moscova, Minsk, Erevan, Cracovia, Sofia, Leipzig etc. A participat la numeroase conferințe internaționale.

Este unicul specialist în domeniul onomasticii din R. Moldova care a participat la proiectul lingvistic european „PatRom (Patronymica Romanica)”, cu centrul în or. Trier, Germania, fiind unul din autorii și membrii colegiului de redacție al volumelor editate în cadrul proiectului. Ține rubrici permanente la radio dedicate numelor românești, cu o mare audiență la public.

Activitatea Mariei Cosniceanu în domeniul onomasticii a contribuit la eliminarea multor erori și deformări ale numelor utilizate în Republica Moldova sub influența nefastă a regimului sovietic.

Bunăoară, începând cu anul 2002, lingvista semnează rubrica „Dicţionar de nume”, în ziarul TIMPUL, în baza căreia a publicat cartea „Nume de familie: din perspectiva istorică”.

În acest an, Maria Cosniceanu atinge o vârsta frumoasă. Cu această ocazie, TIMPUL îi doreşte multă sănătate şi noi realizări în domeniul ştiinţei şi cultivării limbii materne. La mulţi ani, stimată colegă! 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *