Decizia creării unei noi comisii de anchetă a fost anunţată joi, într-o ceremonie, de ministrul apărării polonez Antoni Macierewicz.
Acesta a evocat ca posibilă cauză a prăbuşirii avionului o explozie, spunând că aparatul s-a „dezintegrat” la câţiva metri deasupra solului, înainte de a se prăbuşi.

Comisia poloneză de anchetă care a investigat accidentul în perioada când premier era Donald Tusk a exclus teza atentatului, dar a acuzat şi doi controlori de trafic aerian ruşi că au comis erori. Totuşi, teoria atentatului este alimentată şi de lipsa de cooperare a autorităţilor ruse, care încă refuză să predea Poloniei resturile aeronavei, invocând ca motiv continuarea investigaţiei.

Deşi PiS nu a acuzat niciodată Rusia de orchestrare a prăbuşirii avionului, formaţiunea condusă de Jaroslaw Kaczynski a afirmat că Rusia a avut de câştigat de pe urma acestei tragedii în care au mai murit, printre alţii, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, înalţi responsabili militari polonezi şi mai mulţi parlamentari de la Varşovia.

Ministerul de Externe rus a reacţionat joi la decizia Varşoviei, afirmând că o nouă anchetă a autorităţilor poloneze reprezintă un drept suveran al Poloniei. Diplomaţia rusă a precizat însă că doar Polonia poate răspunde întrebărilor pe care încă le are în legătură cu accidentul de la Smolensk şi a reafirmat că din punctul de vedere al Rusiei toate aspectele au fost deja clarificate.

Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost că avionul s-a prăbuşit din cauza unei erori de pilotaj, probabil şi ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegaţiei asupra piloţilor să aterizeze la Smolensk în pofida vizibilităţii reduse provocate de ceaţa densă.

Delegaţia poloneză se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.