Reprezentanţii Forumului Civic desfășurat săptămâna trecută la Chișinău au expediat astăzi Guvernului şi Parlamentului un set de revendicări ce urmează a fi îndeplinite în cel mult 30 de zile. Printre acestea se numără demisia procurorului general, revocarea din funcţie a conducerii Centrului Naţional Anticorupţie, demiterea membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului, organizarea alegerilor anticipate, dar şi câteva modificări legislative ce vizează sistemul bancar şi justiţia. În total, este vorba despre nouă revendicări incluse într-o rezoluţie aprobată de majoritatea participanţilor la forum.

Participanții la forumul cu genericul "Consolidarea societății civile în lupta cu regimul oligarhic", printre care se numără reprezentanţi ai mişcării protestatare, ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai partidelor extraparlamentare, afirmă că majoritatea celor care au fost prezenți la eveniment au pledat pentru iniţierea unui dialog cu guvernanţii, mediat de Consiliul Europei. Aceştia cer în continuare organizarea alegerilor anticipate, dar consideră că mai întâi este nevoie de măsuri concrete pentru a îmbunătăţi situaţia din ţară şi a pregăti terenul pentru un scrutin liber şi corect. Primele revendicări ţin de sectorul bancar.

Un alt şir de revendicări se referă la justiţie şi combaterea corupţiei. În aceste sectoare, spun reprezentanţii Forumului Civic, se impune votarea în Parlament a pachetului de legi cu privire la reformarea Comisiei Naţionale de Integritate în versiunea propusă de Ministerul Justiţiei în vara anului 2015, modificarea legii astfel încât în funcţia de judecător să fie promovate doar persoane asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție şi lipsa de integritate. Totodată, se solicită consolidarea instituţiilor statului prin operarea mai multor demiteri.

În rezoluţie se mai menţionează că presiunea protestatară paşnică trebuie menținută astfel ca guvernarea să nu tergiverseze îndeplinirea revendicărilor.

Documentul a fost expediat mai multor instituţii, printre care Guvernul, Parlamentul, Preşedinţia, Cabinetului de Miniştri de la Bucureşti, dar şi partenerilor de dezvoltare. Solicitaţi pentru reacţii, reprezentanţii Serviciilor de presă ale executivului şi legislativului au declarat că premierul şi preşedintele Parlamentului NU comentează deocamdată rezoluţia, urmând să o analizeze. Şi Procuratura Generală, dar şi CNA au refuzat să comenteze cererile Forumului Civic, iar oligarhul Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a beneficia de dreptul la replică.