Reșetnicov: PD a propus PCRM funcția de prim-ministru și jumătate din mandatele unui guvern în noiembrie 2015

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat ar fi propus Partidului Comuniștilor funcția de prim-ministru și jumătate din mandatele unui guvern în toamna anului 2015, atunci când criza politică devenea tot mai serioasă. Dezvăluiri în acest sens a făcut fostul secretar executiv al PCRM, Artur Reșetnicov, într-o scrisoare trimisă lui Voronin.

Potrivit lui Reșetnicov, comuniștii au purtat discuții cu democrații privind constituirea unu nou Guvern, în luna noiembrie 2015, iar PCRM urma să obțină funcția de premier și avea dreptul să numească jumătate din membrii noului Cabinet.

După ce au avut loc consultări între comuniști și democrați, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a interzis colegilor din partid să vorbească despre discuțiile cu PD, potrivit lui Reșetnicov.

„În această toamnă a început o nouă criză politică. În primele zile ale lunii noiembrie, la recomandările d-voastră (ale lui Voronin – n.r.) am purtat consultări cu democrații. După aceste consultații, PCRM urma să obțină funcția de premier și avea dreptul să numească jumătate din membrii noului Guvern. V-am informat despre rezultatele obținute. Atunci, ne-ați interzis să discutăm despre aceste consultări în fracțiune și partid. Din acel moment, ne-ați interzis să mai avem contacte cu democrații”, dezvăluie fostul comunist în scrisoare.

Acesta sugerează că, în paralel, Voronin ar fi purtat discuții cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, pentru că și-ar fi dorit și funcția de președinte de țară.

„În paralel, Vladimir Nicolaevici, purtați discuții, negocieri tainice cu omul căruia vă temeți să-i pronunați numele. Oare cei din echipă nu au dreptul să știe despre discuțiile și negocierile pe care le purtați la ospețe? Dacă vă doreați să ajungeți din nou președintele țării, de ce nu ați discutat despre asta în partid? Chiar dacă am argumentele mele în privința faptului că la momentul actual nu puteți deveni președintele țării, dvs. oricum aveați să acționați pentru a vă atinge acest scop”, se mai arată în scrisoare lui Reșetnicov.

Amintim că, 14 deputați comuniști au anunțat la 21 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă „că se dezic de jocurile politice ale conducerii PCRM” și că „se dedică doar cetățenilor”. Aceștia s-au declarat deschiși pentru a participa la actul de guvernare și au salutat „poziția constructivă” de care a dat dovadă PD în ultima perioadă în acest sens. Ulterior, aceștia s-au unit cu deputații PD formând Platforma Social Democrată în Parlament.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...