Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.02.2016

Banca Naţională a Moldovei prognozează o inflație de 10,1% în 2016

Banca Naţională a Moldovei prognozează o inflație de 10,1% în 2016

Banca Naţională a Moldovei (BNM) prognozează că în următoarele patru trimestre rata inflaţiei va depăşi limita de sus a ţintei de 5 la sută ± 1,5 puncte procentuale şi va reveni în intervalul ţintit în trimestrul trei 2017. Aceste previziuni se conţin în Raportul asupra inflaţiei lansat astăzi de banca centrală într-o conferință de presă.

Conform noii runde de prognoză, rata inflației medii anuale pentru anii 2016 și 2017 se plasează la nivelul de 10.1 la sută și, respectiv, 6.6 la sută. ”Este pentru prima dată în ultimele patru trimestre cînd BNM a diminuat prognoza ratei inflației”, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu. În noiembrie 2015 banca centrală anticipa o rată medie anuală în 2016 de 11,9 la sută. 

”Cel mai probabil, vîrful inflației a fost în trimestrul patru 2015, cînd a atins nivelul de 13,6 la sută, iar cu începere din primul trimestru 2016 vor apărea primele semne de diminuare a ritmului de creștere a prețurilor”, a menționat guvernatorul.

Valoarea inflației va coborî în trimestrul întîi al acestui an la 12,4 la sută. Reconfigurarea proiecţiei ratei anuale a inflaţiei pentru 2016 ”este determinată de contribuţiile inferioare din partea preţurilor reglementate, a prețurilor la combustibili şi a prețurilor la produsele alimentare, aceste efecte fiind echilibrate de contribuţia ușor superioară a inflaţiei de bază”, se menționează în Raportul nr.1 asupra inflației.

”Ritmul de creștere a prețurilor va încetini, dar destul de încet, abia în trimestrul trei 2017 vom putea ajunge la o inflație de 6,5 la sută”, a spus Dorin Drăguțanu. Semnificativ a influențat revizuirea în scădere a prognozei inflației evoluția prețurilor la produsele petroliere pe plan internațional. Acum trei luni BNM luase în calcul un preț mediu de 53 dolari SUA pe baril, în timp ce în prognoza făcută public astăzi este inclusă estimarea de 32 dolari pe baril.

BNM se așteaptă că preţurile reglementate vor fi mai joase pentru anul curent. Evoluţia preţurilor la combustibili este semnificativ mai joasă comparativ cu raportul precedent, datorită prognozei inferioare a preţului la petrol şi a preţului de import la gaze naturale. Prețurile produselor alimentare se va situa la un nivel relativ mai scăzut pe parcursul anului curent şi nesemnificativ mai înalt pe parcursul anului viitor.

Comitetul executiv al BNM a menținut în ședința din 28 ianuarie 2016 rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 19,5 la sută anual. Dorin Drăguțanu a subliniat că rata reală a dobînzii va fi restrictivă în 2016 și ușor stimulativă în 2017, ca urmare a faptului că rata inflației va scădea mult mai rapid decît rata dobînzii, informează Moldpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus