05:12:47 19.04.2024
Stiri

Afacerea cu avioane a unui basarabean, finanțată cu „BANI FANTOMĂ” trimiși din Rusia în România

Social 03.02.2016 16:31 Vizualizări9517 Autor: Ziarul National
Afacerea cu avioane a unui basarabean, finanțată cu „BANI FANTOMĂ” trimiși din Rusia în România


Federația Rusă a pus ochii pe terenurile țăranilor din localitatea Adunații Copăceni situată nu departe de capitala României. Rușii planifică o megaafacere - construcția unei fabrici de avioane „Topolev”, a unui aeroport, dar și locuințe pentru zeci de mii de angajați. Administratorul afacerii este un personaj controversat – basarabeanul Vitalie Usturoi, pe care presa română l-a numit general KGB. Numele lui a apărut anterior în afaceri ilegale descoperite în România: „Țigareta 2”, „Aro” și devalizarea „Bancorex”.

Într-o investigație jurnalistică realizată de Euroactiv.ro se arată că primul miliard de euro din suma investițiilor anunțate de afacerist ar fi ajuns în România, dar banii au fost blocați în conturi, existând bănuiala că aceștia ar fi „murdari”.

Investiții promise de 250 de miliarde de euro

Fima pe care o gestionează Vitalie Usturoi este „West Euro Energy Trans Airspace Holding”, pe scurt „WEETAS”, care planifică să construiască în România două modele de avioane: „Tupolev Zimbru” și „Tupolev Taur”.

„Fabrica nu poate fi făcută fără pistă de zbor. Este o investiție foarte mare. În martie 2014 s-a semnat contractul cu o platformă financiară din Marea Britanie și am semnat pentru prima tranșă, de 20 de miliarde de euro. În cinci ani trebuiau să intre în România 250 de miliarde de euro", a explicat Vitalie Usturoi.

Platforma financiară despre care vorbește afaceristul se numește „Hestiun Finance (UK) Limited”, o firmă britanică care, aparent, își ține banii la „Deutsche Bank Frankfurt”, în Germania. Pe 28 aprilie 2014, a fost transferat în România primul miliard de euro pentru investiții, dar angajații BRD au blocat banii și au inițiat investigații pentru a stabili proveniența lor.

Usturoi a explicat că banii sunt ai statului rus și vin de la „Vnesheconom Bank”, care este o instituție bancară de stat.

„Banii sunt oficiali și sunt băgați în plasamente financiare. Unde în altă parte să-i pui dacă nu în cele mai de nădejde bănci? Fără ordin de sus, e imposibil să plece banii din Rusia”, a dat asigurări Usturoi.

Platformă britanică „fantomă”

Ulterior „blocării” miliardului de euro, în total 16 bănci din România i-au închis brusc conturile lui Vitalie Usturoi. În plus, basarabeanul s-a ales cu dosar penal pentru evaziune fiscală. Firma „WEETAS” avea în 2015 datorii la statul român de aproximativ 1,4 milioane de euro, bani proveniți din impozite pe salarii.

Investigația jurnalistică mai arată că platforma financiară care a oferit miliardul de euro pentru afacerea lui Usturoi este o mică firmă, fără angajați, care ar avea în conturi câteva mii de lire sterline. Reporterul a sunat la clădirea unde firma și-a declarat adresa juridică și nimeni nu a auzit de firma „Hestiun Finance (UK) Limited”, nimeni nu a auzit de administratorul acesteia, Julian Richard Beardsley.

La o simplă căutare pe internet după numele platformei financiare din Londra, apar mai multe site-uri care încadrează „Hestiun Finance (UK) Limited” în categoria celor bănuite de spălare de bani.

Citiți aici întreaga investigație jurnalistică despre afacerea inițiată lângă București de basarabeanul Vitalie Usturoi, care ar beneficia de bani spălați din Rusia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md