Dinspre Gurin şi ortacii săi niciun cuvînt în public, nicio conferinţă de presă în care să se anunţe reforme, să se informeze opinia publică despre dosarele miniştrilor şi deputaţilor, despre Metalferos şi Banca de Economii, despre Aeroportul concesionat ruşilor.

Nimic!

Gurin bea şampanie pe undeva prin coclaurile procuraturii împreună cu oastea procurărească de pe timpul primei domnii a lui Voronin. Are omul şi de ce. Zilele acestea, ieri sau alaltăieri, paznicul oligarhiei, cum a fost botezat de presă, a semnat un ordin prin care a acordat distincţii şi grade mai multor slujitori ai putredei ramuri.

Nu zic, printre aceştia sunt şi oameni cu merite.

Atenţia noastră, însă, a fost năucită  de cîteva nume, dacă putem spune aşa, care au făcut obiectul unor scandaluri de presă, nume controversate, certate grav cu legea şi bunul simţ, aproape toate înrolate în tribul Păpuşarului de Grozeşti.

Să venim cu exemple. Eduard Harunjen, şeful de la Procuratura anticorupţie, care nu a instrumentat niciun dosar de rezonanţă publică, a fost decorat cu medalia Pentru serviciu impecabil de clasa I.

I-auzi, impecabil, adică fără cusur, ireproşabil, perfect, desăvârşit, după cum precizează DEX-ul! Păi nici Papa de la Roma nu se poate lăuda, domnule, cu asemenea performanţă, darmite Harunjen! Asta însă nu e totul! Există o altă medalie,Pentru serviciu impecabil de clasa II, de care a beneficiat mîna dreaptă a lui Plahotniuc în Procuratura generală, Nicolae Chitoroagă, cel care a fost expediat în deplasare la Procuratura de Transporturi, unde a întocmit dosarul penal al lui Filat, pentru orice eventualitate şi paralel pregătea echipa de şoc a DIICOT-ului moldovenesc.

Nici asta nu e tot! Pentru că cineva cu sănătatea ideologică precară a inventat şi me(g)dalia Pentru serviciu impecabil de clasa III. Să înţelegem că impecabilul are clase şi categorii. De exemplu, o asemenea medalie, de clasa I ar fi primit Sfîntul Petru, iar de clasa a doua şi a treia papii contemporani! Sărmanii! Nu au avut norocul să fie procurorii lui Gurin, ci nişte bieţi slujitori ai Domnului!

Nu e nimic, procuratura de soi stalinist s-a gîndit la toate. Şi chiar dacă aceasta e despărţită de biserică, oricum, pentru ştergerea deoseghirilor a fost instituită distincţia Crucea pentru merit, în două rînduri, adică clase –I şi II, de care s-au bucurat Nicolae Geru de la procuratura sectorului Centru, brav slujitor al statului captiv, dar şi ruda de sînge a sexomanului Marian Lupu -Bleati de la procuratura lui Ivan Diacov, cu numele său rar întîlnit în Moldova –Vladimir Lupu!

În categoria celor decoraţi cu  - atenţie – Insigna pe piept (sic! sic! şi iar sic!) Eminent al Procuraturii e şi clientul permanent al presei de investigaţie, numitul Ion Dulgheru, acum adjunct al procurorului sectorului Centru, adică al lui Geru, ca să nu fie confuz, vorba lui Popa Hurez. Nu e cazul să reiau lista matrapazlîcurilor comise de eminentul controversat, doar trebuie să precizez că cu cît pomelnicul acestora este mai mare, cu atît şansa de a fi apreciat de paznicul Gurin devine realitate!

Prin urmare, de ce să facem ochii mari cît cepele de Buzău întîlnindu-l alături pe listă şi pe eminentul procuror-mercenar al regimului Voronin –tot din prima domnie – torţionarul din 7 aprilie al studenţilor şi tineretului din Moldova, care răspunde la chemarea şi trimiterea Igor Popa?

Însă mirarea noastră hiperbolică s-a oprit asupra compartimentului de conferire a gradului de clasificare înainte de termen, mai simplu fie spus de ridicare în grad a unor procurori. Bine, dar procurori să fie! Vă spune ceva numele Ştefan Şaptefraţi?

Nu?

Păi individului respectiv oligarhia de pe Bîc i-a acordat înainte de termen titlul de Consilier juridic de rangul I, adică de colonel dacă ar fi să facem o comparaţie cu gradele poliţieneşti!

Pentru ce merite? E un ştiulete de dezghiocat!

Insul respectiv este putred de bogat, se zice că este multimilionar! Pentru el afacerismul este o vocaţie, iar procuratura un loc din care mereu pleacă sau este dat afară. Prima dată s-a întîmplat în 2001, pe cînd activa la procuratura sectorului Botanica, de unde a fost eliminat pentru INCOMPETENŢĂ! Omul a înţeles că lelea competenţă e o chestie care se repară cu bănetul, prin urmare s-a aruncat cu tot cu indispensabili în business şi bişniţeală. Cînd se umplea sacul, iar bătea la uşa procuraturii. După ceva timp iar i se arăta uşa de la intrare! Şi tot aşa de cîteva ori. Nici afacerile nu veneau chiar aşa din neant, cuscrismul cu unul dintre consilierii municipali nu încurcau deloc celor două afaceri, dar asta este altă Mărie în altă pălărie.

Apoi, în urma unui ca de obicei regizat concurs, Şaptefraţi a ajuns procuror de Criuleni, unde nu şi-a pus nici paltonul în cui că a şi fost trimis în deplasare la Procuratura Generală. (Chestia asta cu “instituţia” deplasării este extrem de interesantă! Am pomenit deja de deplasarea lui  Chitoroagă la Procuratura de Transporturi. Să nu uităm nici de deplasarea topmodelului Elena Neaga de la procuratura Buiucani la Transporturi, apoi la cea generală, pentru a compune strategii de reformă! Apoi o altă deplasare, nu mai puţin interesantă e şi cea a lui Gherasimenco, o altă poamă a schemelor mafioto-narcotice descoperite de SIS, care a fost trimis de la procuratura municipală în deplasare (sic!) la Ciocana. Şi astfel de exemple nu se mai termină, partea proastă e că deplasaţii îşi păstrează funcţiile, alţii prăşesc pentru ei la locul normal de lucru, iar ei se dedau deplasărilor! De fapt, nu e nimic altceva decît o formă comunistă de a ascunde de ochii opiniei publice unii indivizi din sistem care au călcat pe bec  şi, în asemenea mod, sunt salvaţi pînă la sfînta uitare.)

În aceste condiţii ajunge la Chişinău Ştefan Şaptefraţi, fiind, deci, delegat la Procuratura generală pentru a ţine locul. Conform unor informaţii, se zice că o anume parte femeiască din afara sistemului era plătită de milionar ca să-i instrumeneteze dosarele, ceea ce adie a parfum de dosar penal, într-un veritabil stat de drept, nu în cel oligarhic!

Acum – atenţie – după plecarea mînii drepte a lui Plahotniuc de la Procuratura de Transporturi, tocmai acest ins multimilionar este numit în funcţia de Procuror interimar, acordîndu-i-se gradul echivalent de colonel!

La mulţi ani, Procuratură oligarhică!

La mulţi ani şi toţi cu executare, domnule Gurin şi ceilalţi slujitori ai criminalilor politici!

Victor Crăciun

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.