Rude, prieteni de familie, dar şi foşti colegi de-ai lui Andrei Baştovoi din primul Parlament al Republicii Moldova au venit să o conducă pe ultimul drum. 

Deşi este foarte slăbit în urma intoxicaţiei cu gaz, la funeralii a participat şi mezinul familiei Baştovoi, Mircea, care sâmbătă seară a fost găsit în stare de comă şi internat la Spitalul "Sfânta Treime" din capitală.

„Pentru cei care nu au cunoscut-o pe iubita mea Svetlana, a fost şi va rămâne omul lui Dumnezeu. Mă copleşesc o serie de sentimente, care se perindă în capul meu, dar cel dominant este hăul mare pe care l-a lăsat în urmă Svetlana, care era sufletul familiei noastre. Mâine trebuie să plec din nou în spatele peretelui de unde am venit, lăsând un copil bolnav, fără să ştiu cu ce se va finaliza boala lui. Cert este una, dacă bunul Dumnezeu ne va ajuta să fim din nou împreună, noi vom fi un tot întreg. Cum am fost în patru, aşa vom fi în trei. Păcat că din aceşti trei va lipsi sufletul coagulant, care ne ţinea pe toţi grămadă. Pierderea ei ne va face şi mai uniţi”, a spus Andrei Baştovoi.

„Mama a fost o femeie extraordinară. Ultimii ani a avut grijă de noi, practic trăia cu gândul la noi, vroia să ne ajute cum poate. Păcat că oamenii cei buni pleacă atât de reped. Mama a fost blândeţea şi duioşia familiei noastre, care ne lega pe toţi împreună şi fără ea va fi foarte greu”, a spus şi Valentin Baştovoi.

De acasă, sicriul cu trupul neînsufleţit al Svetlanei Baştovoi a fost dus la biserica unde ea obişnuia să meargă. La ceremonia funerară au participat şi foşti deputaţi din primul Parlament al Republicii Moldova, care intenţionează să depună o solicitare la preşedinţie privind graţierea lui Andrei Baştovoi şi a fiului acestuia, Valentin. 

„Este o durere mare pentru noi, toţi colegii lui Andrei Baştovoi. Este o rană pentru colegii săi din primul Parlament. Fiind pe nedrept închis, ţinut aproape trei ani de zile, fără o judecată până la urmă, este o bătaie de joc. Este şi faţa justiţiei de la noi. Înmormântăm pe această femeie care a trăit un coşmar din ce au făcut din familia sa. Aşa ne aşteaptă şi pe noi, moldovenii, dacă nu ne trezim şi nu luptăm împotriva acestui regim”, a declarat Vasile Zgardan.

„Această doamnă care a participat la toate protestele noastre, care a fost în prima linie a luptei pentru libertate, a fost ucisă de un sistem ticăloşit care putea să o salveze. Svetlana Baştovoi va fi în permanenţă alături de noi. În ceea ce priveşte drama prin care trec Andrei Baştovoi şi Valentin Baştovoi, astăzi, împreună cu colegii mei din primul Parlament, care au venit aici, am semnat o adresare către preşedintele republicii pentru a semna graţierea acestor oameni. Sperăm că această durere acestei familii şi a oamenilor care au venit aici va fi auzită”, a spus şi Vasile Năstase. 

„Îmi pare foarte rău de ceea ce s-a întâmplat. Este prea mare durerea în această familie. Tragedia este mult prea mare. Cred că este mult prea mult pentru o singură familie. Fac un apel disperat către cei care instrumentează acest dosar ca măcar acum să-şi retragă cererea, pentru că deja au trecut toate limitele umanului”, a adăugat Valentin Dolganiuc.

Amintim că sâmbătă, soţia fostului deputat în primul Parlament Andrei Baştovoi a murit, cel mai probabil, din cauza unei scurgeri de gaze de la cazanul instalat în casă, iar fiul lor Mircea, în vârstă de 26 de ani, a ajuns la spital în stare gravă. Salvatorii i-au găsit pe ambii fără cunoştinţă, peste aproximativ 12 ore din momentul în care Mircea reuşise să sune la Urgenţă. Ambulanţa a trecut pe la casa familiei Baştovoi, însă, pentru că nimeni nu a deschis, s-a întors la spital fără pacienţi şi fără să alerteze poliţia sau Serviciul Situaţii Excepţionale. 

Andrei Baştovoi şi fiul său mai mare, Valentin, sunt deţinuţi în penitenciarul 13, fiind acuzaţi într-un dosar despre care unii comentatori spun că ar fi fabricat la comandă. Andrei Baştovoi a fost condamnat în 2013 la 9 ani de puşcărie, fiind învinuit de delapidări de fonduri pe când era vicepreşedinte al Ascom Group, compania milionarului Anatol Stati, şi de comandarea unui dublu omor. Fiul său Valentin a fost condamnat în acelaşi dosar la opt ani de închisoare. 

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău le-a redus pedeapsa la 7,5 şi, respectiv, 7 ani de detenţie. Dosarul a fost purtat din instanţă în instanţă mai bine de trei ani, timp în care Svetlana Baştovoi nu a lipsit de la nicio şedinţă şi nu a încetat să creadă că soţul şi fiul ei vor fi eliberaţi. Cimitirul în care a fost înmormântată femeia este amplasat peste drum de închisoare în care sunt deţinuţi cei doi.