07:19:07 24.04.2024
Stiri

„Greu de înțeles”: FISC-ul din R. Moldova intenționează să IMPOZITEZE ȘI MORȚII în 2016

Economie 02.02.2016 17:01 Vizualizări1753 Autor: Ziarul National
„Greu de înțeles”: FISC-ul din R. Moldova intenționează să IMPOZITEZE ȘI MORȚII în 2016
Poză simbol


Autoritățile R. Moldova intenționează să perceapă impozite și de la cei care au decedat. Nu este o glumă, ci o prevedere din Proiectul de lege care ţine de realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pentru anul 2016 şi perfecţionarea legislaţiei fiscale, vamale şi bugetare.

„Lecturez cu mare atenție politica bugetar-fiscală. Sunt lucruri bune, nu prea bune, dar sunt și chestii greu de înțeles. FISC-ul consideră că există o lacună gravă în ceea ce privește impozitarea veniturilor persoanelor decedate. Astfel, dacă după decesul unei persoane proprietățile lui continuă să aducă venituri, iar succesorul încă nu a intrat în drepturi, atunci aceste venituri urmează a fi impozitate. Aparent este un amendament bun, dar sună a disperare. Am senzația că, după jaful miliardului, unica speranță sunt morții”, consideră fostul deputat Veaceslav Ioniță.

O altă prevedere din document se referă la faptul că Guvernul, în mod abuziv, vrea să se crediteze de la agenții economici.

Dacă agentul economic se împrumută pentru achiziții sau investiții capitale, el nu va mai putea primi în termen de 45 de zile restituirea de TVA pentru a se achita cu cei cărora le este dator. El poate pretinde la restituirea de TVA strict în mărimea obligațiilor sale față de buget, care deseori pot fi la nivel de zero lei.

„Guvernul promite că va plăti dobânda la nivelul ratei BNM, pentru restanța de TVA, însă nu va întoarce TVA. Bani nu sunt. Acesta e argumentul de bază. Altfel spus, agentul economic se împrumută la dobânzi astronomice de pe piața financiară și apoi este obligat să crediteze Guvernul la dobândă preferențială. În felul acesta, Guvernul va economisi zeci de milioane de lei anual, bani pe care vor fi nevoiți agenții economici să-i plătească din buzunarul lor băncilor”, mai notează sursa citată.

Potrivit Ministerului Finanțelor, proiectul de lege conţine, în fond, propuneri de modificare şi completare a unor acte legislative, care rezultă din obiectivele politicilor fiscale, vamale şi bugetare pe anul 2016, bazate pe prevederile Programului de activitate a Guvernului, Strategiei Naţionale „Moldova 2020”, Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, altor programe şi strategii naţionale.

Proiectul de lege respectiv nu necesită efectuarea expertizei compatibilităţii cu legislaţia comunitară, deoarece nu are ca scop direct armonizarea cadrului normativ naţional la cel comunitar, se mai arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md