Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Lista de reforme cerute Guvernului…

Lista de reforme cerute Guvernului R. Moldova pentru deblocarea împrumutului acordat de România

Premierul român, Dacian Cioloş  a transmis  ieri omologului său moldovean, Pavel Filip, o scrisoare care conţine reformele pe care Chişinăul trebuie să le adopte cât de curând pentru deblocarea celor 60 de milioane de euro din acordul de împrumut semnat între cele două state.
Lista cuprinde şapte măsuri  pentru crearea condiţiilor necesare transferării  primei tranşe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, anunţă Mediafax.
 Cioloş a  afirmat că pe lângă susţinerea financiară, îndeplinirea acestor recomandări va crea „premisele relansării parteneriatelor Republicii Moldova cu alţi parteneri internaţionali şi financiari”.
 
Lista integrală a reformelor cerute de Guvernul român:
 
”(…)Apreciem necesar ca autorităţile Republicii Moldova sa întreprindă, în termenul cel mai scurt, înaintea transferului acestei prime tranşe, acţiuni decisive care sa asigure următoarele:
 
– Prioritizarea clară  a implementării Agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. În acest sens, salutăm un prim pas făcut prin adoptarea în şedinţa de guvern din 27 ianuarie a Planului National de Armonizare a Legislaţiei pentru evidenţa transpunerii actelor UE în legislaţia natională.

 

– Un proces transparent şi credibil care să ducă la numirea neîntarziată a Guvernatorului Bancii Nationale, cu respectarea criteriilor de profesionalism şi integritate şi care să contribuie la recredibilizarea BNM, ca instituţie independentă şi responsabilă, capabilă să asigure politici bancare prudente. O atenţie deosebită trebuie acordată procesului de audit al băncilor importante din Republica Moldova.

 

– Invitarea la Chişinău a unei misiuni a Fondului Monetar International a fost un pas important. Acum este esenţială stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cât mai repede posibil. Foaia de parcurs ar trebui să includă măsurile cerute de FMI ca pre-condiţii şi un calendar de negocieri menit sa conducă la convenirea la nivel tehnic a termenilor (staff level agreement) unui aranjament financiar cu Fondul.

 

– Initierea unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, în baza unui proces de consultare transparentă a societăţii civile şi a reprezentanţilor mediului de afaceri.

 

– Lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităţilor din sistemul bancar şi fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Băncii Naţionale, asigurarea transparenţei acţionariatului şi tranzacţiilor din sistemul bancar, contracararea spălării banilor şi a transferurilor prin circuite nereglementate.

 

– Prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei si a Strategiei Naţionale Anticorupţie, inclusiv o evaluare a performanţei Procuraturii şi Centrului National Anticorupţie. Aducerea la zi a cadrului legal anticorupţie, în vederea consolidării şi integrării lui. Adoptarea şi implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii, respectiv sistemul de integritate (reforma Comisiei Naţionale de Integritate, controlul averilor, noţiunea de conflicte de interese şi o instituţie puternică de implementare) ar ilustra voinţa politică de reformă aşteptată de cetăţenii Republicii Moldova şi de partenerii internaţionali.

 

– Consultarea şi conlucrarea strânsă cu reprezentanţii societăţii civile din R. Moldova, mai ales pe aspectele menţionate mai sus”.
 

Dacian Cioloş subliniază în scrisoare că România este şi va continua să fie alături de R. Moldova.

Sursa: hotnews.ro