„Am fost bătuţi şi umiliţi pentru că am îndrăznit să cerem libertate”. Asta spun mai mulţi dintre tinerii care acum şase ani s-au confruntat cu poliţia în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Amintirea acelor evenimente încă le dă fiori.

Sergiu Buhaniuc este unul dintre tinerii care pe 7 aprilie 2009 a participat la protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Tânărul, care pe atunci avea 19 ani, ne-a povestit cum manifestaţia paşnică a degenerat într-un haos total.

Îngrozit de această scenă, Sergiu spune că a decis să plece acasă, dar până să reuşească să urce într-un taxi a fost înşfăcat de câţiva indivizi, care l-au dus la Comisariatul General de Poliţie, unde l-au bătut.

Despre aşa-zisul "coridor al morţii" îşi aminteşte şi Sergiu Creţu, un alt tânăr care a protestat pe 7 aprilie 2009 în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi care, pe 8 aprilie, s-a pomenit în Comisariatul de Poliţie Centru, unde, spune el, a fost bătut şi umilit.

Revoluţia din 7 aprilie ne-a fost furată, spune Sergiu. Furată de provocatorii care au transformat protestul într-un măcel, dar şi de guvernanţi, care între timp nu au făcut nimic pentru ca tinerii să simtă că acum şase ani nu au ieşit în stradă în zadar.

Timpul parcă s-a oprit în loc şi pentru aceşti doi părinţi, care pe 7 aprilie 2009 şi-au pierdut fiul, Valeriu Boboc, singura victimă recunoscută a protestelor sângeroase din primăvara lui 2009. Ca în fiecare an pe 7 aprilie, şi astăzi, ei s-au recules la mormântul fiului lor.

Pentru moartea lui Valeriu Boboc, recent a fost condamnat la 4 ani de puşcărie ex-ministrul de Interne Gheorghe Papuc. Totodată, fostul poliţist Ion Perju s-a ales cu o sentinţă de 10 ani de închisoare. Niciunul dintre ei nu a stat însă o zi după gratii pentru că ambii au ieşit din sala de judecată cu puţin timp înainte să fie pronunţată decizia. În prezent, ei sunt căutaţi de oamenii legii.

Pentru neglijenţă în serviciu soldată cu moartea lui Valeriu Boboc a fost condamnat şi fostul comisar al capitalei Vladimir Botnari, care va face 2 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Potrivit Procuraturii Generale, în urma protestelor din 7 aprilie 2009 au fost iniţiate 71 de cauze penale pentru exces de putere, tortură sau depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Doar cinci angajaţi ai Ministerului de Interne s-au ales însă cu pedepse cu executare. Dosarul în care figurează fostul şef al Poliţiei Municipale Iacob Gumeniţă este şi acum pe masa magistraţilor de la Judecătoria Buiucani. Nici după 47 de şedinţe, verdictul în acest caz nu a fost pronunţat.

La fel se întâmplă şi în cauzele penale ce-i vizează pe fostul şef al Direcţiei Ordine Publică Petru Corduneanu şi pe adjunctul său de atunci Dumitru Russu, care au fost achitaţi de prima instanţă şi care aşteaptă de mai bine de un an decizia Curţii de Apel.