11:39:49 25.04.2024
Stiri

De ce avem puține persoane cu funcţii înalte de conducere cu dosare la CNI? Răspunsul lui Donciu: „Uitați-vă în România”

Anticorupție 30.01.2016 19:01 Vizualizări1855 Autor: Ziarul National
De ce avem puține persoane cu funcţii înalte de conducere cu dosare la CNI? Răspunsul lui Donciu: „Uitați-vă în România” moldovacurata.md


Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, susține că avem puține persoane cu funcții înalte de conducere sancționați pentru averi dobândite dubios, din cauza că acestea ar fi înregistrate pe nume terțe și ar trebui să preluăm experiența României pentru a putea elucida acest aspect.

În anul trecut, acte de constatare ale abaterilor au fost emise pentru 2 deputaţi, 4 miniştri şi viceminiştri, 6 judecători și zero procurori, conform raportului CNI pentru 11 luni ale anului 2015.

Anatolie Donciu are o explicație:

„Pe segmentul acesta chiar nu am dreptul să mă expun, deoarece hotărârea în ceea ce privește existența sau inexistența încălcărilor legii se adoptă cu vot majoritar de către membrii Comisiei. Suntem 5 la număr, în cazul în care 3 au votat într-un fel aceasta va fi decizia. În plus, membrii Comisiei nu sunt obligați prin lege să își argumenteze poziția. Cred că acesta este, de asemenea, un aspect lacunar în legislație.

În plus, trebuie să vorbim despre conținutul controlului. Ce înseamnă controlul veniturilor și proprietăților? De fapt, se verifică declarațiile, și nu averile, asta e problema. Se verifică doar niște formulare de declarații, unde persoana indică ce avere are pe propria răspundere. Informația introdusă în declarație se compară cu informația ce se conține în bazele de date disponibile. Dacă s-a indicat tot ceea ce este în registre, noi considerăm că nu este încălcare de lege. Dar starea de fapt este alta. După cum s-a întâmplat și la vecinii noștri, mă refer la situații de gentul «mătușa Tamara» și Adrian Năstase, când veniturile erau înregistrate pe numele unor persoane terțe.

Nu trebuie să inventăm bicicleta, uitați-vă în România. Dacă la ei ceva funcționează bine, de ce să nu preluăm? Nu totul, orbește, dar anumite segmente. Și atunci am putea avea și noi rezultate. Nu doar statistic cu numărul declarațiilor verificate, dar cazuri reale de prevenire a corupției, cu verificarea veniturilor, averilor, proprietăților, conflicte de interese, incompatibilități, restricții, regimul cadourilor, care a rămas în umbră”, a declarat Donciu în cadrul unui interviu pentru „Moldova curată”.

Vedeți interviul integral AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md