Şeful diplomaţiei poloneze catalogează Parteneriatul Estic un eşec

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Programul Parteneriatul Estic – care include şase foste republici sovietice, printre care şi Republica Moldova – a suferit un eşec, apreciază ministrul polonez de Externe Witold Waszczykowski, iar Varşovia îl respinge ca „eronat”, a declarat ministrul pentru postul Radio Polonia.

„Ideea potrivit căreia o bună politică estică poate fi condusă via UE este un mit”, a declarat şeful diplomaţiei poloneze, citat de portalul Sputnik.

În opinia sa, Parteneriatul Estic „creează doar iluzii” şi nu oferă o perspectivă de aderare la Uniunea Europeană unor ţări din cadrul acestuia precum Ucraina, Belarus, Georgia, Azerbaidjan şi Republica Moldova.

„Adoptată de Guvernul (polonez) precedent, această politică s-a soldat cu un eşec, deoarece Euromaidanul a repus-o în discuţie”, a apreciat Witold Waszczykowski.

Programul Parteneriatul Estic a fost lansat de către UE în vederea promovării integrării politice şi economice a şase foste republici sovietice. Proiectul nu prevede, însă, aderarea la blocul european a acestor ţări.

În 2015, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina au semnat acorduri de asociere cu UE, ratificate între timp de către cele mai multe dintre statele membre ale Uniunii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...