„Zborurile avioanelor militare fără transpondere reprezintă o mare ameninţare pentru aeronavele civile, manevrele militare, la care se exersează bombardarea Suediei, supravegherea navelor suedeze. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Danemarca”, a declarat Ilves.

Ca urmare, în Suedia, pentru prima dată de la crearea NATO în 1949, sunt mai multe persoane care doresc aderarea ţării la alianţa decât adversarii acestei acţiuni. „Suedia este îngrijorată, ea credea că a sosit pacea eternă, dar reiese că nu” – a spus preşedintele Estoniei.

„Pe 26 februarie se fac doi ani de la ocuparea Crimeea ucrainene. Pe parcursul acestor doi ani s-au schimbat multe atât de repede că, în opinia mea, nimic nu mai poate fi anticipat – spune preşedintele. – Cea mai mare îngrijorare a noastră este faptul că comportamentul Rusiei este imprevizibil”.

„Anexarea Crimeii a încălcat bazele dreptului internaţional, acordurile de la Helsinki, chiar şi Carta ONU, pe baza cărora graniţele nu pot fi modificate prin forţă”, a afirmat Ilves.

Preşedintele estonian a mai spus că nu există niciun motiv să credem că acum „totul este bine şi că totul se aplanează”. „Campania din Siria este o acţiune complet nouă, niciunul dintre noi ar fi putut prezice aşa ceva. Deci, eu cred că, în viitor, vom vedea şi alte mişcări neaşteptate,” susţine Ilves.