14:53:32 18.04.2024
Stiri

Ce CONDIȚII pune Guvernul României Chişinăului pentru debursarea PRIMEI tranşe din împrumutul de 150 de mil. de euro

Politică 30.01.2016 11:32 Vizualizări1636 Autor: Ziarul National
Ce CONDIȚII pune Guvernul României Chişinăului pentru debursarea PRIMEI tranşe din împrumutul de 150 de mil. de euro


Guvernul României a transmis autorităţilor de la Chişinău lista măsurilor care urmează să fie luate pentru a beneficia de prima tranşă din împrumutul de 150 de milioane de euro.

Astfel, Republica Moldova trebuie să numească un guvernator la Banca Naţională, să iniţieze discuţii cu Fondul Monetar Internaţional în vederea semnării unui acord de finanţare şi să ajusteze legislaţia financiar-bancară la standardele europene.

Măsurile cerute de Guvernul României vizează reformarea justiţiei, ajustarea legislaţiei financiar-bancare şi menţinerea dialogului cu societatea civilă. Purtătorul de cuvânt al executivului de la Bucureşti, Dan Suciu, a declarat pentru Jurnal TV că prima tranşă, de 60 de milioane de euro, va fi transferată Republicii Moldova abia după ce autorităţile de la Chişinău vor demonstra voinţa de schimbare.

„Sunt o serie de chestiuni, începând cu numirea guvernatorului Băncii Moldovei. Legislaţia financiar-bancară trebuie reaşezată. De asemenea, reforma în justiţie. Dialogul cu societataea civilă este în acest moment obligatoriu şi, nu în ultimul rând, subliniez asta, implementarea Acordului de Asociere cu toate detaliile pe care le presupune Acordul de Asociere cu UE. Trebuie făcuţi paşi consolidaţi în toate aceste direcţii şi cu cât se vede mai repede intenţia de a avansa în aceste direcţii, cu atât mai bine”, a precizat Dan Suciu.

Totodată, Guvernul României aşteaptă ca autorităţile de la Chişinău să iniţieze dialogul cu FMI.

„Nu ne vom aştepta la semnarea acordului, dar ne aşteptăm să vedem că Fondul Monetar este la rândul său implicat în proces şi este hotărât să semneze”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului român.

Amintim că premierul Pavel Filip a efectuat o vizită în capitala României la începutul acestei săptămâni. Şeful Guvernului de la Bucureşti, Dacian Cioloş, a declarat atunci că România va sprijini Republica Moldova doar după ce se va asigura că autorităţile de la Chişinău au iniţiat o serie de reforme.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md