„Fac un apel la Partidul Liberal să voteze pentru guvernul APME, asigurând astfel continuitatea parcursului European al Republicii Moldova. Votul Partidului Liberal pentru guvernul APME va crea premisele necesare pentru o colaborare eficientă cu Partidul Liberal în vederea realizării obiectivelor comune de europenizare a Republicii Moldova”, este mesajul lansat astăzi de liderul PLDM, Vlad Filat.

Mai mult, deşi au justificat formarea APME prin necesitatea continuării cursului european şi a reformelor, acum pasează responsabilitatea la PL. Or, potrivit lui Filat, anume de liberali depinde acum viitorul RM.

„Suntem în faţa unui exerciţiu de maximă responsabilitate: instituirea unui guvern proeuropean. Partidul Liberal are şansa istorică să demonstreze că nu funcţiile, nu pârghiile sunt valorile care îl reprezintă. Astăzi, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, are şansa să contribuie la continuarea parcursului european. Şi de PL depinde dacă vom avea un guvern proeuropean condus de Iurie Leancă sau vom împinge ţara în alegeri anticipate. Acum este momentul ca Partidul Liberal să-şi demonstreze ataşamentul sincer faţă de valorile asumate”, mai spune Filat.

Liderul PL a reacţionat în scurt timp, ironizând mesajul lui Vlad Filat. „Liberali, aliniere! Am primit ordin de la brigadirul „Pro-euroean” al ultimului colhoz din RM. Să trăiţi, tovarăşe brigadir!”, a postat pe Facebook Mihai Ghimpu.

Asta în situaţia în care PL şi-a dorit să facă parte din coaliţia de guvernare şi în acest sens au avut loc negocieri îndelungate, inclusiv sub ochii oficialilor UE, însă în ultimul moment PD şi PLDM au exclus PL din formula de guvernare. Şi deşi neagă că ar avea o coaliţie tacită cu PCRM, faptele vorbesc de la sine. Funcţiile de conducere în Parlament, inclusiv cele mai importante comisii, au fost partajate între PD, PLDM şi PCRM, liberalilor revenindu-le câte un loc modest în câteva comisii şi ministere „de mâna a doua”, aşa cum spun liderii de opinie de la noi din ţară.

Nu este clar de ce şi-au amintit acum de liberali, după ce chiar în ziua în care au anunţat formarea coaliţiei PD-PLDM, liderii acesteia au cerut suportul comuniştilor şi al socialiştilor la votarea preşedintelui Parlamentului şi învestirea Guvernului, de liberali nici vorbă.

De menţionat că pe durata negocierilor privind formarea coaliţiei, PD a acuzat în repetate rânduri liberalii că blochează discuţiile, acuzaţii respinse de PL, potrivit căruia tot blocajul a fost cauzat de PD, care s-a împotrivit cu vehemenţă condiţiilor puse de liberali, cea mai importantă fiind aducerea unui procuror european în fruntea PG.

Amintim că formarea alianţei PD-PLDM a fost deja taxată de europeni, care au declarat că „este o veste foarte proastă” şi că „s-a preferat o alianţă cu comuniştii”. Totodată, oficiali din UE au spus că PD a denunţat înţelegerea de la Aeroport, privind formarea unei coaliţii PLDM-PD-PL şi aducerea unui procuror european în RM şi au dat de înţeles că formarea actualei coaliţii de guvernare pune în pericol cursul european al Republicii Moldova.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.