14:49:47 28.03.2024
Stiri

Noi DETALII despre ultimul zbor al președintelui Poloniei Leh Kachinsky

Știri 07.04.2015 15:07 Vizualizări1328 Autor: Ziarul National
Noi DETALII despre ultimul zbor al președintelui Poloniei Leh Kachinsky independent.md


În presa din Polonia au apărut noi detalii despre accidentul aviatic produs în urmă cu cinci ani, în regiunea Smolensk din Rusia, în care au murit 96 de oficiali polonezi, printre care și președintele Leh Kachinsky.

După o nouă descifrare a înregistrărilor de pe cutia neagră a avionului prăbușit în pădurile din Smolensk, au ieșit la lumină noi detalii despre motivele producerii accidentului.

Astfel, descifrările cuprind mai multe discuții dintre membrii echipajului și VIP-urile aflate la bord.

Șeful Forțelor aeriene poloneze, Andjei Blasik, care s-a aflat în cabina piloților până în momentul prăbușirii aeronavei, a făcut presiuni asupra acestora să aterizeze.

„Trebuie să facem acest lucru, până la urmă”, îi îndemna el. Ulterior, când avionul se afla deja la distanța de 300 de metri de sol, el a insistat că avionul va încăpea și trebuie adus la sol.

Piloții totuși păreau a avea rezerve. Cu 15 minute înainte de tragedie, unul dintre aceștia a propus să se renunțe la aterizare și să zboare la un aeroport de rezervă din preajmă unde avionul ar putea ateriza în siguranță, anunță postul polonez de radio RMF.

Șeful Forțelor aeriene nu a fost singurul oficial polonez care a făcut presiuni asupra echipajului aeronavei. Și șeful Serviciului de protocol al Ministerului de Externe al Poloniei a insistat ca avionul să aterizeze în acel loc.

„În ultimele 20 de minute înainte de tragedie, cutiile negre au înregistrat mai multe încercări ale piloților de a calma spiritele în cabină. De la simplul „Țssss”, s-a ajuns până la replici dure de genul „Ieșiți afară” și înjurături „bl…, vă rog, încetați!”, ultimele cu două minute înainte de catastrofă”, menționează postul de radio.

Amintim că la bordul aeronavei se aflau soţia şi fratele geamăn al preşedintelui Poloniei, şeful Statului Major, ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Andrzej Kremer, mai mulți conducători ai armatei poloneze, dar și membri ai Guvernului. Aceștia mergeau în vizită la Smolensk pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katin, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi.

Avionul în care se aflau s-a lovit de mai mulţi copaci, s-a prăbuşit şi a luat foc, chiar lângă aeroportul Smolensk din vestul Rusiei. Tragedia s-a produs pe 10 aprilie 2010.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md