02:31:07 19.04.2024
Stiri

STUDIU // Care sunt activitățile din R. Moldova care încă DEPIND puternic de piața RUSĂ

Economie 07.04.2015 16:26 Vizualizări1054 Autor: Virginia Nica
STUDIU // Care sunt activitățile din R. Moldova care încă DEPIND puternic de piața RUSĂ


Cel mai mare volum de exporturi către Rusia provine din sectorul agricol și industria de fabricare a vinurilor, însă activitățile care își orientează producția pe piața rusă și o au pondere însemnată în PIB sunt producția de aparatură și instrumente medicale de precizie optice, fabricarea produselor textile și fabricarea de mașini și echipamente, se arată într-un studiu realizat de „Expert-Grup”.

Potrivit studiului făcut public astăzi, Rusia a fost unul dintre principalii parteneri de export ai R. Moldova pe parcursul întregii perioade de tranziție, însă ponderea exporturilor s-a diminuat în urma diversificării partenerilor comerciali și a regulilor neclare de joc în relațiile comerciale.

Astfel, cele mai mari cantități de produse care au ajuns din R. Moldova pe piața rusă provin din sectorul agricol și industria de fabricare a băuturilor. Exporturile agricole spre Rusia reprezintă doar 3,7% din totalul producției agricole. Reprezentanții Centrului „Expert-Grup” susțin că, totuși, dependența acestui sector de piața rusă derivă din numărul mare al populației ocupate care devine vulnerabilă la orice șocuri, dar și expunerea indirectă prin exporturile din industria alimentară și a băuturilor.

Doar câteva sectoare care depind de exporturile către Rusia au o pondere însemnată în PIB, și anume producția de aparatură și instrumente medicale de precizie optice, fabricarea produselor textile și a mașinilor, echipamentelor.

Potrivit reprezentanților Centrului Analitic „Expert-Grup”, Rusia este o piață importantă pentru mai multe grupuri de produse, cum ar fi fructe comestibile și nuci, legume, plante, rădăcini și tuberculi alimentari, carne și organe comestibile, preparate din legume, fructe sau din alte părți din plante sau băuturi alcoolice.

„Putem considera că produsele care au o pondere înaltă în importurile totale ale Rusiei și cele pentru care s-a înregistrat o creștere stabilă a exporturilor către aceasta în ultimul deceniu au potențial sporit pe această piață. În cea mai mare parte, acestea sunt produse agricole: mere, pere și gutui proaspete, struguri proaspeți și uscați, caise, cireșe, vișine, piersici, prune proaspete, carne de bovine, semințe de floarea-soarelui, dar și lemn pentru dogărie, covoare și alte acoperitoare de podea din materiale textile”, precizează autorii studiului.

Ponderea exporturilor către Rusia a constituit 18,1% din exporturile totale moldovenești, iar ponderea livrărilor de produse moldovenești în totalul importurilor Rusiei este de 0,1%.

Menționăm că Rusia a pierdut poziția de lider ca destinație a exporturilor moldovenești în 2014 în favoarea României.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md