Măsurile cerute de Guvernul României vizează reformarea justiţiei, ajustarea legislaţiei financiar-bancare şi menţinerea dialogului cu societatea civilă. Purtătorul de cuvânt al executivului de la Bucureşti, Dan Suciu, a declarat pentru Jurnal TV că prima tranşă, de 60 de milioane de euro, va fi transferată Republicii Moldova abia după ce autorităţile de la Chişinău vor demonstra voinţa de schimbare. 

„Sunt o serie de chestiuni, începând cu numirea guvernatorului Băncii Moldovei. Legislaţia financiar-bancară trebuie reaşezată. De asemenea, reforma în justiţie. Dialogul cu societataea civilă este în acest moment obligatoriu şi nu în ultimul rând, subliniez asta, implementarea Acordului de Asociere cu toate detaliile pe care le presupune Acordul de Asociere cu UE. Trebuie făcuţi paşi consolidaţi în toate aceste direcţii şi cu cât se vede mai repede intenţia de a avansa în aceste direcţii, cu atât mai bine”, a precizat Dan Suciu.

Totodată, Guvernul României aşteaptă ca autorităţile de la Chişinău să iniţieze dialogul cu FMI.

„Nu ne vom aştepta la semnarea acordului, dar ne aşteptăm să vedem că Fondul Monetar este la rândul său implicat în proces şi este hotărât să semneze”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului român.

Amintim că premierul Pavel Filip a efectuat o vizită în capitala României la începutul acestei săptămâni. Şeful Guvernului de la Bucureşti, Dacian Cioloş, a declarat atunci că România va sprijini Republica Moldova doar după ce se va asigura că autorităţile de la Chişinău au iniţiat o serie de reforme.