Oficiali polonezi cer Germaniei să apere interesele Europei de Est, nu pe cele ale Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a insistat joi, în timpul unei vizite la Berlin, ca NATO să-și consolideze prezența militară în Europa de Est în fața amenințării ruse și a reproșat totodată gazdelor sale germane că împiedică o asemenea evoluție, transmite AFP.

Pentru Polonia, „consolidarea flancului estic al NATO este prioritară”, în perspectiva summitului Alianței Nord-Atlantice, care va avea loc în luna iunie la Varșovia, a declarat în fața presei Antoni Macierewicz după întâlnirea cu omologul său german, Ursula von der Leyen. „Problema agresiunii ruse împotriva Ucrainei rămâne o problemă importantă”, a adăugat oficialul polonez.

Declarația sa survine după ce șeful diplomației poloneze, Witold Waszczykowski, a acuzat direct Berlinul că servește interesele Rusiei în Europa de Est.

Odată cu preluarea puterii de către partidul conservator Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, guvernul de la Varșovia a cerut insistent amplasarea de unități militare permanente ale NATO în flancul estic al Alianței, dar unii responsabili occidentali, inclusiv de la Berlin, au respins această solicitare invocând că astfel s-ar încălca Actul Fondator Rusia-NATO.

Acest refuz „se explică prin faptul că Germania este preocupată mai mult de interesele Rusiei decât de interesele de securitate ale Europei Centrale” și blochează desfășurarea NATO în această zonă, a subliniat șeful diplomației poloneze.

Răspunzând omologului ei polonez, Ursula von der Leyen a declarat joi că summitul NATO va oferi ocazia „de a arăta că Alianța, ținând cont de schimbările situației de securitate, este mai flexibilă și mai rapidă”.

Relațiile dintre Berlin și Varșovia s-au degradat semnificativ după ce conservatorii eurosceptici au preluat conducerea guvernului polonez. Acesta din urmă a criticat deschis politica Germaniei de a primi migranți extracomunitari și încercările Berlinului de a impune aceeași abordare și țărilor care se opun acestei politici.

Divergențele s-au agravat după ce politicieni germani au criticat la rândul lor în termeni duri măsurile prin care conservatorii polonezi sunt bănuiți că încearcă să controleze instituții precum Curtea Constituțională, televiziunea publică și radioul public, instituții de unde au îndepărtat responsabilii instalați de fostul guvern condus de liberalii proeuropeni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...