ZdG: Dorin și Lucian Chirtoacă, în spatele gheretelor ”Coffee Time”. Ce zice primarul

Dorin Chirtoacă, primarul mun. Chişinău, semnează dispozi-ţii „de excepţie” prin care favorizează o firmă a familiei. Ultima ispravă a acestui SRL, cu sediul în apartamentul soacrei fratelui primarului, sunt tonetele care comercializează cafea, instalate în centrul Chişinăului, scrie Ziarul de Gardă.

Totodată, aceeaşi sursă precizează că soacra fratelui edolului ar fi fondatoare, cel puţin în acte, a unei firme care a câştigat, în anii 2012 — 2013, licitaţii de peste 5 milioane de lei pentru „servicii de transport aerian”, organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, perioadă în care instituţia era con-usă de un ministru libe¬ral.

De fapt, constată procurorii într-un dosar penal deschis pentru evaziune fiscală acum un an şi jumătate, aceste două firme, dar şi altele trei, cu activităţi tangenţiale celor ale Primăriei Chişinău, ar fi controlate de fratele primarului, Lucian Chirtoacă.

ZdG scrie că firma care a deschis tonetele ce comercializează cafea, instalate în centrul Chişinăului se numește „Edera Trio” SRL şi are adresa juridică într-un apartament înregistrat pe numele Emiliei Crudu, soacra lui Lucian Chirtoacă, fratele primarului Dorin Chirtoacă.

Tonetele „Coffee Time”sunt amplasate acum la intersecţia străzilor Puşkin cu bd. Ştefan Cel Mare şi Sfânt, pe str. Vlaicu Pârcălab, pe str. Veronica Micle, dar şi în Parcul „Valea Morilor”. Ele au apărut pentru prima dată în 2014, la scurt timp după ce Dorin Chir¬toacă, primarul de Chişinău, semna (9 ianuarie 2014) o dispoziţie prin care decidea să „permită, ca excepţie, autorizarea amplasării şi funcţionării a 2 tonete ale SRL ,,Edera-Trio” în Parcul „Valea Morilor””. Dispoziţia primarului a fost semnată de acesta în favoarea familiei sale, a fost atacată în judecată de către Oficiul Teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat.

O decizie finală a fost luată de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) pe 13 ianuarie 2016, când judecătorii Iulia Sârcu, Tamara Chişca-Doneva şi Ion Druţa au respins apelul declarat de primarul Chirtoacă şi firma „Edera Trio” SRL, menţinând în vigoare deciziile instanţelor inferioare, care au anulat dispoziţia primarului.

Chirtoacă s-a „bătut” până la CSJ pentru firma înregistrată în apartamentul soacrei fratelui său, atacând pe rând deciziile Judecătoriei Centru şi ale Curţii de Apel, care i-au fost defavorabile, precizând că legea îi permite să „emită dispoziţia contestată, or, potrivit pct.1 din actul administrativ contestat, s-a permis, ca excepţie, autorizarea amplasării a două tonete ale SRL „Edera-Trio” în Parcul „Valea Morilor”.

tonetele lui chirtoaca

Instanţa şi-a motivat decizia prin faptul că, chiar prin dispoziţia Primarului din 6 iulie 2012, a fost stopată eliberarea autorizţiilor de funcţionare pentru gheretele amplasate sau reamplasate pe străzile oraşului, iar prin dispoziţia acestuia din 9 ianuarie 2013, s-a dispus interzicerea eliberării autorizaţiilor de funcţionare şi pentru punctele mobile, rulote şi tonete.

Acum, conform legii, compania ar trebui să-şi retragă tonetele din Valea Morilor, iar ulterior, din întreg oraşul. Însă, deşi au trecut mai bine de două săptămâni de la acea decizie, toate continuă să activeze.

De cealaltă parte, primarul general, Dorin Chirtoacă, a declarat pentru Realitatea.md că familia sa are o activitate de 20 de ani în domeniul apelor minerale și este proprietara firmei ”Anda” SRL. În schimb, edilul capitalei neagă că familia sa ar fi implicată în celelalte activități despre care a scris Ziarul de Gardă.

”În ce privește celelalte genuri de activitate, firmele și agenții economici nu aparțin familiei noastre, respectiv nu au legătură cu noi. Cu privire la unele dintre ele, au fost acuzații și în anii precedenți. Sunt activități private pe care oricine le poate desfășura, important este ca ele să fie în limita legii, nu în mod abuziv. Noi încercăm să respectăm niște reguli”, a menționat edilul.

Cât ține de adresele juridice, acesta a adăugat că ele vor fi verificate, însă a dat asigurări că familia sa nu are asemenea activități.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.