Cancerul uterin poate fi prevenit! Povestea unei tinere din Chișinău/ VIDEO

Deși cancerul de col uterin poate fi prevenit, în Republica Moldova, 3 persoane decedează săptămânal din cauza acestei maladii.

Pentru că este o formă de cancer ale cărui simptome apar foarte tardiv, dar și pentru că acesta se dezvoltă lent, screeningul cervical periodic este recomandat ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenire a maladiei.

Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 61 de ani trebuie să treacă screeningul de col uterin prin efectuarea testului Papanicolau, care este gratuit indiferent dacă persoanele au sau nu asigurare medicală. Screeningul se face la medicul de familie sau asistentul medical, iar rezultatele indică dacă există riscului de apariție a cancerului. În cazul că rezultatele testului Papanicolau sunt anormale, trebuie să fie efectuată o vizită la cabinetul de colposcopie, urmată de un tratament și examinări ulterioare.

Pentru prevenirea cancerului, specialiștii recomandă efectuarea screeningului de col uterin o dată la 3 ani.

Istoria Otiliei este una care demonstrează că fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit datorită examenelor medicale efectuate la timp. Intervenția și tratamentul medicilor i-au oferit Otiliei șansa să evite maladia și să rămână însărcinată fără a avea complicații sau alte probleme de sănătate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.