NATO lucrează la un proiect de contracarare a „războiului informațional” al Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

NATO ar putea să contracareze „războiul informațional” al Kremlinului, folosit în sprijinul unor acțiuni precum anexarea Crimeei, prin crearea unei secțiuni de comunicare mai puternice și prin declasificarea unor materiale sensibile, potrivit unui document aflat în stadiul de proiect și consultat de agenția Reuters.

Atât NATO, cât și Uniunea Europeană sunt preocupate de capacitatea Rusiei de a folosi televiziunea și internetul pentru ceea ce occidentalii numesc a fi dezinformare deliberată. UE a înființat anul trecut o unitate specială destinată să contracareze propaganda deschisă a Kremlinului.

Propunerile din documentul consultat de Reuters, unul sensibil și întins pe 23 de pagini, descriu modul în care tactica militară — înțelegerea adversarilor și ulterior influențarea publicului străin — ar putea deveni parte a unei noi direcții de comunicare a Alianței.

Conform propriei formulări, NATO are în vedere „narațiuni strategice care să conducă la cuvinte și acțiuni (…) adecvate și adaptate cultural pentru a rezona cu publicul și a contracara narațiuni opuse”.

Deși susținută de Marea Britanie și alte țări membre, ideea este privită cu rezerve de SUA, reticente la orice strategie care ar putea fi văzută ca propagandă.

Potrivit unor oficiali, credibilitatea Alianței stă tocmai în transparență și în încredere.

„Unul dintre principiile majore ale NATO este acela că nu putem combate propaganda cu mai multă propagandă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Alianței, Oana Lungescu.

Conform propunerii, NATO s-ar putea îndrepta mai rapid spre declasificarea unor imagini pentru a sprijini avertismentele Alianței legate de activități amenințătoare, ca și spre o comunicare sporită prin social media.

După ce Rusia a anexat Crimeea, NATO a făcut publice fotografii ale unor desfășurări rusești în apropierea graniței cu Ucraina, dar acestea erau imagini filmate cu sateliți comerciali și au fost arătate la mai mult de o lună după momentul anexării.

Rușii „pot crea o realitate virtuală care este menită să provoace confuzie și să atingă anumite scopuri”, a declarat un diplomat occidental.

Alianța a creat deja o divizie de comunicații strategice și un canal pe YouTube, și și-a sporit prezența pe rețelele sociale și răspunsurile la solicitările presei.

Cu toate acestea, există opinii că aceste mijloace nu sunt suficiente, exemplificându-se prin tehnicile de război neconvențional, de la trupe neidentificate — așa-numiții „bărbați verzi” fără însemne militare în Crimeea și estul Ucrainei — la operațiuni de dezinformare și atacuri informatice.

Comunicările strategice implică coordonarea diferitelor mijloace de informare a mass-media și a publicului, precum și așa-numitele „operațiuni psihologice” (‘PsyOps’) de influențare a opiniei publice, pentru obținerea sprijinului în favoarea unor politici și operațiuni.

Negocierile privind noua politică ar putea începe înaintea summitului NATO din iulie de la Varșovia, unde ar putea fi și aprobată, menționează Reuters.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...