Ultima oră

Lavrov recidivează şi face din nou de ruşine lumea diplomaţiei: „Rusia nu a încălcat Memorandumul de la Budapesta”

Răspunzând la întrebarea corespondentului UNIAN, care l-a întrebat în ce fel vecinii Rusiei pot să-şi asigure propria securitate, dacă Federația Rusă, în orice moment, îşi poate încalca propriile angajamente, Lavrov a replicat: „Dacă aveţi în vedere Memorandumul de la Budapesta, trebuie sa va spun că nu l-am încalcat. Memorandumul includea o singura obligație – să nu se utilizeze armele nucleare împotriva Ucrainei şi nimeni nu a facut asa ceva, nu a fost pronuntata nicio amenințare cu privire la utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei” – a spus Lavrov.

El si-a amintit insa despre „amenințarea verbala” a Iuliei Timoşenko, care ar fi spus că „toti purtatorii de salopeta din Donbas ar trebui pedepsiti cu bomba nuceara”. Ca dovadă în spirjinul acestei declaratii, oficialul rus a facut trimitere la o declaratie neconfirmata, aparuta pe Internet.

Amintim ca, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut, în martie 2015, in cadrul unui documentar, ca a mobilizat trupele strategice nucleare împotriva Ucrainei în timpul operatiunii de ocupare a Crimeei și ca Rusia era gata pentru un atac nuclear asupra Occidentului.

În 2014, Rusia a ocupat și anexat Crimeea, încalcand astfel acordul semnat cu Ucraina în 1994, prin care oferea garanții privind suveranitatea și integritatea teritorială. Tot atunci, Rusia a demarat un „război hibrid” împotriva Ucrainei în Donbas şi, în secret, fără vreo declarație de război, a introdus trupe și armament mascand ocupația catorva raioane din regiunile estice ale Ucrainei cu ajutorul organizațiilor separatiste DNR si LNR.

Razboiul declansat de Rusia a condus deja la moartea a mai mult de 9 mii de oameni.

Fragment din textul Memorandumului de la Budapesta

1. Federația Rusă, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii își reafirmă angajamentul în fata Ucrainei, în conformitate cu principiile Actului final al CSCE, să respecte independența, suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei.

2. … sprijină angajamentul de a se abține de la amenințarea sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau independenței politice a Ucrainei, și că niciun fel de arme nu vor fi folosite împotriva Ucrainei, cu excepția auto-apărarii sau în orice altfel mod, în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite.

3. … confirmă angajamentul lor în fata Ucrainei, în conformitate cu principiile Actului final al CSCE, să se abțină de la presiuni economice îndreptate spre subordonarea interesului lor în exercitarea de către Ucraina a drepturilor inerente suveranității sale și, astfel, sa-si asigure avantaje de orice fel.
 
Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *