Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura investighează legalitatea participării la…

Procuratura investighează legalitatea participării la miting a celor 12 persoane cu deficiențe mentale

Procuratura raionului Soroca s-a autosesizat în legătură cu participarea la mitingul de pe data de 13 ianuarie, curent, a celor 12 pacienţi de la Internatul Psihoneurologic din satul Bădiceni, Soroca.

Amintim că la mitin­gul din fața Tea­tru­lui de Operă și Balet din Chi­și­nău au par­ti­ci­pat 12 per­soane cu defi­cienţe men­tale, care au fost aduși de la Inter­na­tul psi­ho­ne­u­ro­lo­gic din satul Bădi­ceni, Soroca. Acest lucru a fost con­fir­mat de anga­ja­ții inter­na­tu­lui.

„Toți bene­fi­ci­a­rii noș­tri sunt pe teri­to­riu. Da, la miting au fost 12 pacienți de ai noș­tri, dar ei au fost toți aduși îna­poi”, ne-a expli­cat o anga­jată a Inter­na­tu­lui psi­ho­ne­u­ro­lo­gic.

Între­bată cine i-a adus la acțiu­nea de pro­test pe pacien­ții cu defi­ciențe men­tale, aceasta s-a eschi­vat. „Nu pot să vă spun. Eu nu am fost cu ei și nu pot să spun cine le-a zis să fie duși acolo. Vor­biți cu direc­to­rul, doar că el se află acum pe foaie de boală și nu are cum să vă răs­pundă”, a adă­u­gat femeia.

Potri­vit avo­ca­tei Vio­leta Gași­țoi, drep­tul celor 12 bene­fi­ci­ari ai inter­na­tu­lui au fost încăl­cate, în cazul în care aceștia nu știau care este sco­pul ple­că­rii lor la Chi­și­nău. „Dacă ei sin­guri au decis să par­ti­cipe la acest miting, atunci nimeni nu putea să le inter­zică acest lucru. Însă, ști­ind situ­a­ția de la inter­nate, când oame­nii nu urmă­resc ști­rile de la TV sau radio, atunci bănu­iesc că ini­ția­tiva de par­ti­ci­pare a aces­tor pacieți este diri­jată de con­du­ce­rea insti­tu­ției”, sub­li­ni­ază avo­cata.