Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

19 Aprilie, 2024

ANRCETI anunță demararea procedurii de consultare publică a două proiecte de hotărâri ale Consiliului său de Administrație

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) anunță demararea procedurii de consultare publică a două proiecte de hotărâri ale Consiliului său de Administrație: privind modificarea și completarea Regulamentului privind regimul de autorizare generală şi eliberare a licenţelor de utilizare a resurselor limitate pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice și cu privire la stabilirea măsurilor minime de securitate ce trebuie întreprinse de către furnizori pentru asigurarea securității și integrității rețelelor și serviciilor publice de comunicaţii electronice şi raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra acestora. Consultarea publică se va desfăşura până la data de 16 februarie 2016, aceasta fiind data limită pentru prezentarea recomandărilor asupra celor două documente.

Primul proiect a fost supus, în perioada 3-18 august 2015, consultării publice inițiale în scopul pregătirii analizei preliminare a impactului de reglementare (AIR) al actului respectiv. În acest interval de timp, la ANRCETI au parvenit 17 recomandări din partea S.A.”Moldcell”, S.A.”Moldtelecom” și S.A.”Orange Moldova”. Din numărul total de recomandări 10 au fost acceptate integral, 4 – parțial și 3 au fost respinse în baza argumentelor prezentate în AIR la acest proiect, document publicat pe pagina web oficială a ANRCETI.

În nota informativă care însoţeşte primul proiect se arată că acesta a fost elaborat în baza art. 22 din Legea nr.317 din 18.07.2003 privind actele normative ale Guvernului și ale altor autorități ale administrației publice centrale şi locale în scopul de a-l aduce în concordanță cu recentele modificări și completări operate în unele acte legislative și normative în domeniul comunicațiilor electronice.

Analiza preliminară a impactului de reglementare al celui de-al doilea proiect a fost supusă procedurii de consultare publică în perioada 1 – 24 iulie 2015. Potrivit analizei menționate, scopul elaborării proiectului constă în asigurarea unui nivel adecvat al securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice, în special pentru a preveni şi limita impactul incidentelor de securitate asupra utilizatorilor şi asupra reţelelor, astfel încât să se asigure continuitatea furnizării serviciilor publice de comunicaţii electronice.

Proiectul este însoțit de o notă informativă în care se precizează că prin această hotărâre ANRCETI urmăreşte să reducă semnificativ numărul de incidente, întreruperi operaţionale şi fraude, să prevină pierderea, distrugerea, furtul sau compromiterea diverselor resurse ale furnizorilor, dar şi să optimizeze calitatea serviciilor de comunicaţii oferite utilizatorilor şi să crească încrederea acestora în furnizorii de reţelele şi/sau servicii de comunicaţii electronice.

Analizele preliminare ale impactului de reglementare al celor două proiecte au fost examinate și avizate pozitiv de Grupul de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător în Republica Moldova în ședința sa din 16 decembrie 2015.

În urma consultării publice a celor două proiecte de hotărâri, ANRCETI va finaliza proiectele respective și va pregăti analizele finale ale impactului de reglementare al acestora pentru a le prezenta ulterior spre examinare Grupului de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător.

Persoanele interesate pot expedia comentarii şi recomandări asupra proiectelor supuse consultării publice, în scris, prin poştă pe adresa ANRCETI: bd. Ştefan cel Mare, 134, MD-2012, mun. Chişinău, prin fax: 022-222-885 sau prin e-mail la adresa: office@anrceti.md.

26 ianuarie 2016

Ultima actualizare: 26/01/2016