„Interesul nostru e ca Republica Moldova să nu o ia spre Est. Am văzut că vineri preşedintele Putin a convocat Consiliul de Securitate pentru a analiza instabilitatea din Republica Moldova. Pentru cei care nu interpretează gesturile şi acţiunile de la Moscova vreau să vă spun că acesta e semnalul că Vladimir Putin nu va tolera foarte mult timp instabilitatea de la Chişinău. Şi nu o va tolera pentru că şi ei au interese, cum are şi România legate de R. Moldova. Şi, mai ales, Putin e un perfect vânător de oportunităţi să mai calce în picioare o ţară sau un teritoriu pe care să şi-l subjuge. Pentru noi, un guvern controlat de la Moscova la Chişinău este o ameninţare la securitatea naţională”, a declarat Traian Băsescu la o întâlnire cu simpatizanţii Mişcării Populare pe care o conduce.

Fostul şef al statului are şi o soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii. „Soluţia imediată pentru a evita surprizele este ca Bucureştiul să intre imediat în dialog cu Moscova pe tema situaţiei şi mai ales a soluţiilor pentru Chişinău”, a scris Traian Băsescu, sâmbătă, pe Facebook.

„Dacă se întârzie, şi dacă nu ştim exact ce vrem, riscul de a afla de la televizor că s-a produs o catastrofă este major”, a avertizat el.

Armand Goşu: Bătălia Rusiei e pentru mintea oamenilor

Prezent în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24, istoricul Armand Goşu a declarat că fostul preşedinte Traian Băsescu are dreptate, iar un guvern, la Chişinău, controlat de Moscova reprezintă o ameninţare nu numai pentru România, dar şi pentru Ucraina.

„În acest context regional, pentru Occident e pierderea, pentru americani, pentru tactica mare, poza mare. Să pierzi o piesă importantă, fie ea şi mică – o ţară micuţă, cu o populaţie redusă – dar în această încleştare este o pierdere extraordinară”, a declarat Armand Goşu.

„Noi trebuie să vedem care sunt obiectivele Rusiei. De doi ani vorbim de hybrid war (război hibrid - n.r.), vorbim de cele patru spaţii în care se desfăşoară războiul. Ultimul spaţiu, cel modern, de astăzi, e mintea oamenilor, unde e bătălia mare, pentru emoţie, ca să câştigi simpatia, or aici e lupta mare pe care o dă Rusia şi aici punctează Putin în acest moment, pentru că având un guvern în spatele căruia se vede rânjetul lui Plahotniuc, om care în sondajele de opinie este detestat de peste 90 şi... la sută din populaţie, al cărui partid, PDM, apare cu 1 la sută în sondaje, deci tot acest transfer de emoţie negativă se duce spre Occident, care e perceput la Chişinău ca susţinător al lui Plahotniuc, ca susţinător al guvernului Pavel Filip, ca susţinător al corupţiei – din raţiuni geostrategice, e drept. De-aici şi moldovenii, basarabenii, care vin şi spun: nicio raţiune geostrategică nu merită să ne vindeţi lui Plahotniuc! (...)”, a explicat istoricul Armand Goşu.

El consideră că în cele din urmă Europa este cea care este compromisă. „După şapte ani de integrare europeană, Moldova vedem că e un eşec: ce-au reuşit să construiască acolo? Au reuşit să construiască un regim oligarhic!”, a spus Armand Goşu.

Este un eşec, deopotrivă, al Uniunii Europene, admite Armand Goşu.

Analistul Dorel Şandor: Şantajul cu Rusia, o şmecherie ieftină

Analistul politic Dorel Şandor consideră că „şantajul cu Rusia este o şmecherie ieftină” din partea Occidentului. „Frica băgată că vin ruşii, vor conduce, îşi pun guvernul lor şi-n condiţiile astea nu facem nimic substanţial, doar vorbim, arată deja după câţiva ani de zile care este rezultatul. Evident, poziţia geostrategică a Rusiei este aşa cum o cunoaştem: să-şi extindă zona de dominaţie, s-o consolideze. Întrebarea e: în aceşti ani, tot speriindu-ne cu Moscova, ce-am făcut? Nu numai România, ce-a făcut NATO? Ce-a făcut Uniunea Europeană? Numai conferinţe şi acorduri! Investiţii, transfer de influenţă instituţională superficială. Este un eşec al Bruxelles-ului”, a spus Dorel Şandor.

„Şi asta vrea să pună sub reflectoare Moscova acum”, a intervenit Armand Goşu. „Şi mai mult, este o compromitere a Bucureştiului (...) România nu face acolo, prin această politică, nu face decât să arunce în aer intelectualitatea proromânească, proeuropeană, chiar prounionistă de la Chişinău, îngroapă proiectul unionist care o să mai fie fluturat doar de două-trei ONG-uri finanţate dintr-un grant al SRI-ului sau nu ştiu ce. Deci, este o crimă ce se întâmplă acum din partea guvernanţilor de la Bucureşti care nu vor să înţeleagă sau sunt ticăloşi şi înţeleg foarte bine ce se întâmplă”, a punctat Armand Goşu.

„Eu cred că e vorba de indiferenţă şi superficialitate”, a conchis Dorel Şandor.

Întrebat dacă nu e vorba şi de bani, dacă România nu trebuia să procedeze cumva precum Germania de Vest, care a pompat bani în Germania de Est, Armand Goşu a spus că Germania de Est nu avea un Plahotniuc care să controleze justiţia. „Tu nu poţi să trimiţi investiţii din România în Moldova, pentru că sistemul de justiţie de-acolo este controlat”, a subliniat Armand Goşu. 

„Prin politica actuală a Bucureştiului nu facem decât jocul Moscovei. (...) Să primeşti la câteva zile un premier care a fost votat ilegal aproape, cu încălcarea regulamentelor, hoţeşte, în 30 de minute, ca să primeşti, la nicio săptămână, un premier care şi-a depus jurământul noaptea, a doua zi fostul purtător de cuvânt al preşedintelui îşi dă demisia spunând că asupra preşedintelui s-au făcut presiuni inimaginabile, înseamnă că ori eşti ticălos, ori faci jocul Rusiei şi atunci, Dumnezeule, asta e!”, a spus istoricul Armand Goşu la Digi24.

„Mai există şi o explicaţie mult mai simplă, e explicaţie care se referă la amatorism, superficialitate şi improvizaţie. (...) S-ar putea să fie, sigur, într-un joc extern abil, exploatarea acestui amatorism”, a încheiat Dorel Şandor, îndemnând să fie aşteptate rezultatele vizitei pe care marţi o va face în România noul premier moldovean.

Noul premier moldovean este un apropiat al lui Vlad Plahotniuc, fost coleg de facultate, iar Plahotniuc - în privinţa căruia există suspiciuni că a spălat miliarde de dolari ai mafiei ruseşti - a acaparat toate structurile statului, a subliniat Armand Goşu. El a schiţat şi un portret al controversatului om de afaceri de peste Prut: