Astăzi, mulţi comentează că forţele pro-europene şi cele pro-ruse s-au unit protestând contra actualei guvernări pe care o consideră mafiotă şi criminală. La prima vedere, întrebarea este firească ce au în comun cele două forţe? Fiind în mulţime am înţeles că oamenilor nu le pasă de jocurile geopolitice, de ce vrea o tabără sau alta. Ei pur şi simplu au ieşit în stradă mânaţi de sărăcie, deznădejde, dezamăgire şi dorinţa de a trăi mai bine, fără a fi furaţi în fiecare zi.

Nu voi spune ceva nou prin faptul că cei care au guvernat R. Moldova deja de 6 ani şi care s-au declarat pro-europeni, au compromis această noţiune definitiv. Oamenii sunt confuzi şi cred că în UE se întâmplă la fel, adică se fură ca în codru. Pentru că sub acest frumos paravan al integrării europene, s-au comis atâtea fărădelegi, despre care noi, cetăţenii, nici nu ne putem da seama. S-a compromis şi noţiunea de democraţie, libertate, adevăr şi tot ce se mai putea a fi compromis.

Dacă nu le este frică de proprii alegători şi dacă sunt siguri că au sprijinul cetăţenilor, să accepte alegerile anticipate şi să demonstreze prin rezultatul votului că au încredere în cetăţeni. Cei care se opun dorinţei unei părţi a societăţii, de fapt se tem de ceea ce ar putea urma şi anume că vor fi aruncaţi la groapă şi că nu vor trece pragul electoral.

Cei care spun că în urma alegerilor anticipate, vor veni forţele pro-ruse la putere, părerea mea este că bătălia se va da în alegeri şi dacă asta cere istoria să vină Dodon şi Usatâi la putere, cu condiţia să nu aibă 67 de voturi ca să poată modifica şi Constituţia după bunul lor plac. Între timp, opoziţia care se va forma în frunte cu Maia Sandu, Ion Sturza şi Platforma DA să se pregătească suficient de bine pentru următorul ciclu electoral ca să îl câştige şi să poată forma o majoritate parlamentară confortabilă.

Abia atunci vom putea scăpa definitiv de actuala clasă politică de la guvernare, una care s-a compromis fără a se mai putea realibita, una care trebuie aruncată la groapa istoriei. Abia atunci, tânăra generaţie de politicieni va putea să se implice în forţă pentru democratizarea acestei ţări şi pentru a o face membră a Uniunii Europene.

Despre beneficiile UE în comparaţie cu cele ale Rusiei pentru R. Moldova, în articolul următor.