De partea cealaltă, guvernarea, controlată de PD, a anunţat că va aduce la Chişinău, în aceeaşi zi, între 50.000 şi 60.000 de manifestanţi pro-guvernamentali, iar presa a demonstrat sâmbătă seară că primarii şi alţi funcţionari şi activişti locali ai PD mobilizează cetăţenii. Ministerul de Interne susţine că a adus la Chişinău 100% din efectivul său (9.000 de poliţişti) şi a avertizat asupra posibilelor provocări.

Cine a ales confruntarea?

În ajunul protestelor, Ministerul Justiţiei a refuzat înregistrarea Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (pro-european), motivând că au fost identificate „abateri de la exigenţele legale”. Mai exact, ministerul invocă lipsa mai multor acte şi neachitarea taxei de stat în mărime de 200 de lei moldoveneşti (echivalentul a 9 euro). Liderul formaţiunii susţine, însă, că taxa a fost achitată. De asemenea, Ministerul Justiţiei susţine că nu a fost ataşată la dosar copia buletinului de identitate a preşedintelui partidului, Andrei Năstase. „Aceşti indivizi (autorităţile – n.n.) se joacă cu focul. Este o tentativă de a nu ne admite la alegeri”, a menţionat Năstase.

Tot în ajunul protestelor, Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă sesizarea opoziţiei socialiste (pro-ruşi) prin care a contestat hotărârea Parlamentului de învestire, pe 20 ianuarie, a Guvernului condus de Pavel Filip. Socialiştii s-au adresat Curţii după ce deputaţii din majoritatea parlamentară, din cauza protestelor stradale zgomotoase şi a blocării tribunei centrale de către socialişti, a sărit peste procedura legislativă de învestire a Guvernului.

Pe lângă aceste două decizii restrictive ale autorităţilor, care incită şi mai mult spiritele, plus aducerea organizată a protestatarilor pro-guvernamentali la Chişinău în ziua protestelor anti-guvernamentale, analiştii politici au sesizat şi alte elemente care vin să alimenteze furia maselor: în cadrul conferinţei de presă de sâmbătă, atât noul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, cât şi şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc, au numit „gloată” mulţimea aşteptată duminică în centrul Chişinăului. Jizdan a menţionat că duminică vor fi mobilizate toate subdiviziunile MAI pentru a asigura ordinea publică în timpul protestelor: „Suntem concentraţi la maximum pentru a nu admite violenţele”, a spus ministrul, cerând totodată organizatorilor să-şi asume personal protestele, iar manifestanţilor - să nu se lase provocaţi.

Candu vrea dialog, dar nu anticipate

Vineri seară, în cadrul unui briefing, preşedintele Parlamentului Andrian Candu, exponent PD, a invitat liderii protestatari la masa de negocieri pentru luni, 25 ianuarie. El le-a cerut acestora să vină „cu soluţiile lor juridice pentru declanşarea alegerilor anticipate”: „Noi credem că alegerile anticipate nu sunt o soluţie bună pentru Moldova. Guvernul a fost recunoscut legitim, deşi, adevărat, a fost învestit în condiţii dificile”, a spus Candu. Potrivit lui, alegeri anticipate pot avea loc doar dacă nu va putea fi ales un nou şef al statului în luna martie curent. Acesta ar urma să fie ales de Parlament, cu cel puţin 61 de voturi.

În replică, liderul Platformei „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, a menţionat că şeful Legislativului a întârziat cu răspunsul la demersul protestatarilor pentru dialog: „O să-i oferim argumentele privind declanşarea alegerilor duminică, la mitingul de protest al întregii societăţi”, a spus Năstase. Potrivit lui, cel mai important argument este că această guvernare nu mai reprezintă votul cetăţenilor dat la alegerile din 30 noiembrie 2014 şi nu mai are sprijinul populaţiei.

Maia Sandu: „Nu putem renunţa la democraţie de dragul acestei stabilităţi pe termen scurt”

„Această guvernare nu mai poate pretinde că este una legitimă. Îmi amintesc foarte bine că la alegerile din noiembrie 2014 PD nu a luat nici majoritatea simplă – a luat mult mai puţin decât această majoritate pe care o controlează astăzi în Parlament”, susţine, la rândul său, Maia Sandu, care lucrează la crearea Partidului Acţiune şi Solidaritate şi care s-a alăturat protestelor anti-oligarhice. Potrivit Maiei Sandu, protestele care au loc la Chişinău nu sunt pentru a sprijini un partid sau altul. „Este un protest împotriva modului în care ţara este guvernată, împotriva corupţiei şi împotriva tentativei de deturnare a democraţiei. Sunt solidară cu oamenii care au curajul să vină şi să spună celor de la guvernare că nu este corect să se guverneze în acest mod, că cetăţenii îşi doresc o guvernare corectă”, susţine Maia Sandu. Ea a precizat că a fost recent în SUA unde a încercat să explice că „la Chişinău nu se duce lupta între pro-europeni şi anti-europeni, ci cu cei corupţi, care se numesc pro-europeni. Şi trebuie toată lumea să înţeleagă aceste nuanţe, pentru că nu putem să renunţăm la democraţie în favoarea acestei stabilităţi pe termen scurt, stabilitate care ne va costa democraţia în primul rând, dar şi stabilitatea pe termen lung”, a explicat Sandu.

Pavel Filip: În februarie ar putea să apară problema la plata pensiilor şi salariilor

Pe de altă parte, noul premier Pavel Filip a atenţionat că Guvernul trebuie lăsat să lucreze, „ca să fie depăşită această situaţie dificilă, deoarece deja în februarie ar putea să apară probleme la plata pensiilor şi salariilor”. El susţine că soluţiile au fost identificate şi că fiecare zi e foarte importantă. El le-a cerut organizatorilor acţiunilor de protest de duminică „să fie pregătiţi să gestioneze situaţia în aşa fel încât să nu existe violenţe”. (...) „Declanşarea anticipatelor ar însemna cel puţin 4 luni de instabilitate, tensiuni, campanie electorală, Guvern nefuncţional şi alte lucruri care ar pune în situaţie foarte delicată ţara. Cu un Guvern nefuncţional riscăm să intrăm în blocaj total”, a avertizat premierul.

Sturza atenţionează partenerii de dezvoltare: „Aţi putea deveni complici ai unui regim detestat de o ţară întreagă!”

De altă părere este, însă, fostul candidat la funcţia de premier, Ion Sturza, boicotat de Parlament. Potrivit lui, cel mai bun lucru care i se poate întâmpla Moldovei în contextul actual sunt alegerile parlamentare anticipate. „Să se ducă oamenii la alegeri, să aleagă, sub control internaţional şi observatori internaţionali, o nouă guvernare. Să nu ne temem nici de ruşi, nici de români, nici de americani. Noi, moldovenii, să decidem!”, a menţionat Sturza. În opinia sa, orice intervenţie a ambasadorilor străini ar fi în detrimentul proceselor din ţară, iar în momentul în care s-a intervenit de dragul guvernării stabile şi a intereselor geostrategice, avem situaţia de la acest moment. „Am epuizat argumentele să îi conving pe cei care au capturat Moldova să o întoarcă poporului… Programe de guvernare, echipe profesioniste, integre, analize pertinente, nimic! Doar „alianţe” în miez de noapte, încropite prin şantaj şi corupere, guverne formate tot în miez de noapte, declaraţii nocturne. Ei sunt „maeştrii” întunericului... Cum poţi să guvernezi, fiind detestat de propriul popor? Cum poţi să te impui, fiind ilegitim? Noi trebuie să-i scoatem la lumină! Prin protest, paşnic, dar protest!”, a menţionat Sturza, chemându-şi simpatizanţii în ziua de duminică „alături de cei care ne reprezintă cel mai bine - Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr””. El i-a atenţionat pe partenerii de dezvoltare ai Moldovei, care s-au grăbit să salute învestirea Guvernului Filip, că sunt la un pas să se transforme „în complici ai unui regim detestat de o ţară întreagă”.

Mitropolia cheamă la „înţelepciune şi înţelegere”

După cum era de aşteptat, sâmbătă seară, pe internet a apărut o adresare video a mitropolitului Chişinăului şi al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir (subordonat Patriarhiei Ruse), în care cheamă creştinii să dea dovadă de „înţelepciune şi înţelegere”. Anterior, în ziua în care a fost arestat liderul PLDM, Vlad Filat, mitropolitul a emis un apel în care se ruga ca Filat să nu fie pedepsit prea aspru şi să primească arest la domiciliu, pentru că a ajutat financiar Biserica. „Creştinii noştri, indiferent de naţionalitate şi orientare politică, trebuie să conlucreze împreună în duhul păcii şi al dragostei. Nu vă vindeţi sufletele în schimbul unor iluzii false, nu permiteţi instalarea haosului şi a urii în societatea noastră”, a îndemnat ÎPS Vladimir.