MAI: Duminică se vor înfiltra provocatori, fiecare protestatar va răspunde pentru acțiunile ilegale

Poliția deține date operative că duminică în mulțime, la protestele organizate de partidele pro-ruse și Partidul Demnitate și Adevăr, se vor înfiltra provocatori, a atenționat sâmbătă conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

”Se confirmă informația că posibil mâine în gloată vor fi provocatori care vor încerca să transforme o manifestație pașnică în una violentă”, a declarat ministrul de interne Alexandru Jizdan.

El a menționat că poliția va depune toate eforturile ca să preîntâmpine un asemenea scenariu, dar, în același timp a atenționat că și manifestanții vor trebui să refuze orice incitare la acțiuni violente, iar dacă vor depista persoane sau acțiuni care pot duce la violențe să raporteze angajaților de poliție.

Șeful interimar al Inspectoratului General de Poliție Gheroghe Cavcaliuc le-a recomandat manifestanților să nu admită înfiltrarea persoanelor cu fețe acoperite cu măști sau fulare, cu ranițe în spate.

Ministerul de Interne a amintit că potrivit art. 23 din legea cu privire la întruniri fiecare participant la o manifestație poartă răspundere pentru propiile acțiuni.

De asemenea, a fost menționat faptul că organizatorii mitingurilor poartă răspundere pentru desfășurarea acestora. În acest sens, Alexandru Jizdan a solicitat o colaborare mai bună a organizatorilor cu poliția și să anunțe din timp trasele pe care vor să desfășoare acțiunile de protest ca să nu deranjeze oamenii care nu participă la proteste.

În același timp, MAI a anunțat că a identificat toți provocatorii și persoanele violente din timpul mitingului de miercuri de la parlament. Acestea au fost identificate și contactate de poliție. Alexandru Jizdan nu exclude că unele dintre ele ar putea fi reținute.

Procuratura Generală a anunțat că pe cazul violențelor comise în seara zilei de miercuri la sediul Parlamentului Republicii Moldova este pornită urmărirea penală, faptele fiind investigate sub aspectul comiterii infracțiunii de dezordini în masă (art.285 Cod Penal). În cazul stabilirii vinovăţiei persoanelor în organizarea şi participarea la dezordini în masă, legea penală prevede o pedeapsă de pînă la 8 ani închisoare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare