În prezent, avansul economiei zonei euro este determinat de măsurile de politică monetară şi fiscală, precum şi de preţul scăzut al ţiţeiului. Refugiaţii vor deveni probabil al patrulea factor de stimulare, a dat asigurări şeful BCE.

Şi Fondul Monetar Internaţional a avertizat Europa în privinţa dificultăţilor economice provocate de criza refugiaţilor şi a cerut autorităţilor să facă eforturi mai susţinute pentru asimilarea imigranţilor.

Avalanşa de refugiaţi reprezintă o dificultate majoră pentru capacitatea de absorbţie a pieţei muncii din UE şi testează sistemele politice, se arată în ediţia revizuită a raportului "World Economic Outlook", publicată marţi de FMI.

„Acţiuni politice pentru sprijinirea integrării imigranţilor pe piaţa forţei de muncă sunt decisive pentru atenuarea temerilor privind excluziunea socială şi costurile fiscale pe termen lung. Eforturile pentru sprijinirea integrării imigranţilor ar putea debloca beneficiile economice pe termen lung de pe urma fluxului de refugiaţi”, se arată în raportul instituţiei financiare internaţionale.

Potrivit FMI, băncile centrale ar trebui să continue să stimuleze creşterea, iar ministerele de Finanţe ar trebui să majoreze cheltuielile pentru investiţii acolo unde este posibil. De asemenea, FMI a avertizat că valul de refugiaţi pune presiuni asupra Uniunii Europene, fiind necesar să se asigure că imigranţii îşi vor găsi un loc de muncă.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), peste un milion de imigranţi au intrat în UE în 2015, provocând o gravă criză migratorie, care afectează şi alte ţări, precum Turcia.