De mai multe ori am încercat să vă invit la mine în emisiune, dar aşa şi n-am primit un răspuns. De aceea şi mă adresez prin intermediul acestei scrisori deschise. 

Vreau să vă mulţumesc. Nu e o ironie, deloc. Vă mulţumesc pentru că aţi făcut un lucru incredibil, pe care, probabil, încă nu l-aţi conştientizat pe deplin. Aţi reuşit ceea ce n-a făcut întreaga noastră clasă politică în cei 25 de ani de independenţă. Dumneavoastră, dar anume Dumneavoastră, aţi reuşit să uniţi până şi ultimii duşmani ideologici şi geopolitici, care încă ieri se scuipau reciproc. 

Nu mai contează cu ce se vor termina protestele. În cel mai bun caz pentru Dumneavoastră, partenerii externi vor continua sa „înghită” sperietoarea despre „tancurile ruseşti”, pe care o promovaţi atât de insistent pe la televiziunile care vă aparţin şi vor arunca, ca un os, câte o tranşă de finanţare - nu prea mare, doar ca să nu vă prăbuşiţi şi întreaga Moldovă cu Dumneavoastră. Însă niciodată, dar niciodată, nu veţi mai avea acea legitimitate, pentru care aţi depus atâtea eforturi prin campanii media plătite. Nu veţi avea şi gata. Punct. Acest lucru este clar pentru toţi - proeuropeni, proruşi, săraci, bogaţi, necăjiţi, tineri sau bătrâni. Veţi fi, cum s-ar spune în rusă, „нерукопожатный”. 

Nimeni niciodată nu va întinde mâna celui care a avizat programul şi componenţa guvernului în comisia de profil în doar 6 minute 47 secunde, a învestit guvernul în doar 30 de minute fără dezbateri în plen, a depus jurământul, pe ascunselea, la miez de noapte, iar apoi, tot pe ascuns, a semnat propria declaraţie de integritate (nici măcar nu cea propusă de societatea civilă). Repet - 6 minute 47 secunde, fără dezbateri şi întrebări - atât a durat procesul Dumneavoastră democratic. Nu veţi mai deveni niciodată cel care aţi dorit să deveniţi tot timpul - conducător legitim al Moldovei. Din umbră - da. Pe ascuns - da. Legitim - niciodată.

Dumneavoastră credeţi că sunteţi soluţia tuturor problemelor din Moldova, garantul stabilităţii. Un fel de Putin al Moldovei - dacă îl scoţi din sistem, totul se ruinează. Aşa e, corect? Anume această idee încearcă să v-o insufle toată armata Dumneavoastră de oameni plătiţi - „borsetci”, politicieni, bloggeri, trolli, experţi şi restul. Însă nu uitaţi că de viitorul Dumneavoastră depind buzunarele lor, vacanţele lor, Porsche-urile lor, de aceea şi sunt gata să vă cânte de dimineaţă până seară cât de frumos, inteligent şi talentat sunteţi, că mai bun manager nu poate fi găsit în întreagă lume. Pe Dumneavoastră poate şi v-au convins, nu şi pe restul oamenilor.

Ieşiţi în stradă - mascat, pe ascunselea, ca nimeni să nu vă recunoască. Vorbiţi cu oamenii - în stradă, la protest, în gară, în microbuz, la spital, la grădiniţă, în magazin sau la piaţă - întrebaţi-i cine este de vină de acest dezastru, în care a ajuns întreaga ţară. Veţi auzi doar două cuvinte: Vlad Plahotniuc. Anume Dumneavoastră sunteţi acum perceput ca principalul pericol pentru oameni - pentru proeuropeni, proruşi, năstaşi, dodonişti, vorbitori de română sau rusă - pentru toţi. Unii dintre ei pot greşi, nu şi toţi. Opriţi-vă măcar pentru o clipă şi gândiţi-vă la acest lucru. 

Probabil, aveţi deja şi o strategie pregătită din timp cum veţi ferici poporul: cu pâine socială, tarife micşorate, leul stabilizat, „vinovaţii” puşi la perete - acest lucru este atât de previzibil. Dar nu ascultaţi doar ceea ce vă spun bloggerii sau experţii de curte, ascultaţi şi oamenii - sunteţi perceput drept cauza crizei, nu şi soluţia. Nimeni nu se mai gândeşte serios la Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Vladimir Voronin sau restul - ei nu mai sunt pericole, ei sunt doar nişte instrumente (sau poate victime?) în mâinile celui mai mare „rău”. Vă place? Nu cred.

Vă cunosc personal şi ştiu că sunteţi un om raţional şi extrem de ambiţios. Demonstraţi acum întregii ţări că sunteţi în stare să faceţi istorie şi să plecaţi singur. Nu în glumă, nu pe o periodă de timp - serios şi pentru totdeauna. Lumea ar mai putea să vă aplaude. Arătaţi că există totuşi aşa lideri în lume, care deţin toată puterea în mâini, dar sunt în stare să renunţe la ea şi să plece. Ori serios credeţi că aţi putea aplica experimentul „Ilan Shor” în întreaga ţară, făcând Orhei din toată Moldova? 

Credeţi că mă plăteşte Mâna Moscovei ca să vă scriu această scrisoare? Sau pe protestatari să iasă în stradă? Sau presa liberă să se consolideze în lupta cu manipularea şi minciuna (pentru prima dată în ultimii ani, apropo)? Nu, domnule Plahotniuc, lăsaţi tancurile ruseşti bloggerilor Dumneavoastră. Acest protest nu este despre tancuri, nu este împotriva Europei sau pentru Rusia, poate nici măcar nu are cei mai buni lideri în faţă (alegerile îi vor judeca pe toţi). Acest protest este despre un popor sărac, umilit şi minţit de o gaşcă de „borsetci”, care a capturat statul, ascunzându-se după steagurile europene. Nu sunteţi proeuropeni aşa cum noi nu suntem elveţieni. Noi însă, pas cu pas, învăţăm acum să fim cetăţeni. Iar Dumneavoastră ne ajutaţi - ne faceţi să ne unim, în pofida tuturor diferenţelor ideologice sau geopolitice.

Şi pentru asta nu pot să nu vă mulţumesc.

Natalia Morari