Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.01.2016

Prim-ministrul solicită asigurarea transparenţei în formarea tarifelor

Prim-ministrul solicită asigurarea transparenţei în formarea tarifelor

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat mai multe rapoarte şi evaluări din partea unor instituţii cu privire la modul în care sunt formate diferite tarife la serviciile plătite de populaţie. Premierul a declarat că cetăţenii trebuie să aibă acces în mod transparent la datele privind formarea tarifelor, să ştie pentru ce plătesc. El a menţionat că această temă este una dintre principalele îngrijorări ale cetăţenilor, exprimate şi prin proteste, iar Guvernul este obligat să caute modalităţi prin care să existe o transparenţă mai mare în acest domeniu. În cazul în care există posibilităţi, tarifele urmează să fie scăzute, cu respectarea independenţei agenţiei de reglementare şi a principiilor concurenţiale de pe piaţă, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
 
Prim-ministrul a iniţiat întâlniri şi consultări cu mai multe instituţii pe aceasta temă. Prima a avut loc chiar azi, cu Ministerul Economiei şi conducerea întreprinderii SA „Moldovagaz”, care ‎a prezentat informaţii ce denotă posibilitatea micşorării tarifelor cu până la 10% la gazele naturale. Totodată, a fost menţionat faptul că pentru o decizie finală sunt necesare evaluări suplimentare, inclusiv cu participarea agenţiei de reglementare în domeniul energetic, instituţie care nu se subordonează Guvernului.
 
Mâine, urmează să aibă loc consultări referitoare la preţurile la produsele petroliere. „Aici avem situaţia de la nivel internaţional şi anume scăderea preţului barilului la petrol. Vreau să văd dacă aceasta se reflectă acum în preţul pe care cetăţenii îl plătesc la pompă, iar dacă nu, să vedem care sunt cauzele şi ce putem face”, a precizat Premierul.
 
Pavel Filip a menţionat că scopul acestor evaluări este de a verifica cum sunt formate tarifele. „Este posibil să constatăm că acestea sunt calculate corect, dar important este să prezentăm şi populaţiei aceste date. Totodată, ar putea exista oportunităţi pentru ajustarea acestora în scădere”, a mai spus Prim-ministrul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus