„Ideile trebuie să ducă la rezultate bune, nu cum a fost cazul lui Vladimir Ilici”, a declarat Putin în cadrul unei reuniuni a Consiliului prezidenţial asupra ştiinţelor şi educaţiei. Ideile lui Lenin sunt cele care au dus în final la căderea Uniunii Sovietice în 1991, a estimat preşedintele rus într-o critică neobişnuită la adresa lui Vladimir Ulianov-Lenin.

„A fost depusă o bombă nucleară sub imobilul numit Rusia şi ea a explodat ulterior”, a afirmat Putin, care se arată adesea nostalgic după epoca sovietică, potrivit Interfax.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat apoi să atenueze impresia creată de aceste cuvinte. „Preşedintele nu a făcut decât să-şi spună punctul de vedere. Fiecare persoană, inclusiv preşedintele, are dreptul să aibă atitudinea proprie faţă de rolul unei pesonalităţi sau al alteia în istorie”, a subliniat acesta. Dmitri Peskov a asigurat, de altfel, că o eventuală înhumare a lui Lenin nu este pe ordinea de zi a Kremlinului.

La 25 de ani de la căderea URSS şi a regimului comunist, Lenin, decedat în 21 ianuarie 1924, rămâne foarte prezent în Rusia şi în unele ţări din spaţiul postsovietic, unde mii de străzi şi monumente omagiază în continuare memoria liderului revoluţiei din octombrie 1917 şi fondatorul statului sovietic.

Corpul îmbălsămat al lui Lenin odihneşte şi astăzi în mausoleul său din Piaţa Roşie, în faţa zidurilor Kremlinului, locul cel mai simbolic al ţării, la câţiva metri de mormântul lui Stalin, menţionează sursa citată.