Vladimir Putin dă vina pe Lenin pentru prăbuşirea URSS: A plantat o bombă atomică sub Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a criticat dur pe liderul bolşevic Vladimir Lenin, pe care l-a acuzat că a plantat ideile ce au dus la colapsul URSS.

Putin a făcut afirmaţiile la aniversarea a 92 de ani de la moartea lui Lenin, cu ocazia unei întâlniri a Consiliului Prezidenţial pentru Ştiinţă şi Educaţie, când un participant a citat un poem de Boris Pasternak, în care fondatorul statului sovietic este descris drept o persoană ce a condus ţara pe baza propriilor idei, scrie USA Today.

„E bine ca ideile să influenţeze conducerea, dar numai când ideile duc la rezultate bune, nu cum s-a întâmplat cu Vladimir Ilici”, a spus Putin. „În cele din urmă acea idee a dus la căderea URSS”, a continuat acesta, arătând că „au fost atât de multe idei, precum oferirea de autonomie regiunilor”, şi altele. Acestea „au plantat o bombă atomică sub construcţia numită Rusia, care a explodat mai târziu. Nu aveam nevoie de o revoluţie globală”, a spus liderul de la Kremlin.

Putin nu este la prima apreciere de acest gen. În trecut, a descris căderea URSS drept „cea mai mare catastrofă a secolului XX”.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, a încercat să minimalizeze declaraţiile, care, în opinia sa, „nu ar trebui să provoace mânie, întrucât sunt un punct de vedere personal”.

Peskov a precizat că aceste declaraţii nu reprezintă o schimbare a poziţiei oficiale cu privire la înhumarea trupului lui Lenin, actualmente îmbălsămat şi expus în mausoleul din Piaţa Roşie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...