Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Parlamentul european cere Rusiei să…

Parlamentul european cere Rusiei să pună capăt implicării sale directe sau indirecte în conflictele din Moldova, Georgia și Ucraina

Rusia trebuie să termine implicarea sa directă sau indirectă în conflictele din Georgia, Moldova și Ucraina și să oprească interferența cu aspirațiile lor spre UE, spun deputații europeni într-un comentariu, votat joi, de progresul lor cu privire la reformă. La un an după ce cele trei au ratificat acordurile de asociere și de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (AA / DCFTA) cu UE, deputații europeni evidențiază sarcinile de reformă rămase pentru fiecare țară și iau notă de referendumul olandez privind acordul UE-Ucraina din 6 aprilie.

Într-o rezoluție ce salută progresele înregistrate de Georgia, Moldova și Ucraina pe „calea aleasă de integrare politică și economică mai strânsă cu Uniunea Europeană”, Parlamentul cere Rusiei să pună capăt implicării sale directe sau indirecte în conflictele din teritorii, inclusiv ocuparea Crimeei.

Ei subliniază că exporturile Georgia către UE au crescut cu 15%, iar a Republicii Moldova cu 62% în primul an, și spun că se așteaptă la o creștere similară în cele din Ucraina.

Deputații, de asemenea, subliniază că sprijinul financiar al UE trebuie să fie însoțit de progrese concrete privind reforma.

Deputații salută noul guvern aprobat din Moldova, care este acum la preluarea mandatului după mai mult de un an de impas și „instabilitatea politică sistemică”. Ei deplâng de asemenea, furtul de 1 milion € din sistemul bancar al Republicii Moldova, și cer ca cei responsabili să fie aduși în fața justiției.