Gura Galbenei va sărbători Unirea Principatelor Române

ICR Chișinău, în colaborare cu Primăria comunei Gura Galbenei din raionul Cimișlia, organizează duminică, 24 ianuarie 2016, o serie de manifestări dedicate zilei Unirii Principatelor Române.
Manifestările se vor derula după următorul program:

  • Ora 11.00 – depuneri de flori la bustul lui Al. I. Cuza amplasat în scuarul din fața Primăriei Comunei Gura Galbenei;
  • Ora 11.30 – Recital muzical-literar dedicat Zilei Unirii Principatelor;
  • Ora 12.00– Vernisarea expoziției „Generația basarabeană a Marii Uniri“.

Alcătuită din 24 de bannere de dimensiuni 0,96 x 2,10 m, expoziția cuprinde date istorice, fotografii, mărturii ale contemporanilor, citate despre Unirea Basarabiei cu România și despre generația care a făcut posibil cel mai important moment din istoria poporului român – Unirea de la 1918.

„Unirea naţional-politică, de la anul 1918 nu se cuvine să fie înfăţişată, nici măcar în parte, ca un dar coborât asupra neamului românesc din încrederea şi simpatia lumii civilizate, nici ca o alcătuire întâmplătoare, răsărită din greşelile duşmanilor de veacuri. Chiar dacă asemenea greşeli nu s-ar fi săvârşit niciodată împotriva românilor subjugaţi de-a lungul veacurilor de stăpânire ungurească, austriacă sau rusească, stăpânirile acestea nedrepte ar fi trebuit să se dezumfle şi micşoreze îndată ce dreptul tuturor popoarelor de a-şi croi soarta după buna lor pricepere a izbutit a se înălţa la treapta de putere hotărâtoare în noua întocmire a aşezământului de pace europeană. De aceea, Unirea românilor trebuie înfăţişată totdeauna – potrivit adevărului – ca urmarea firească a unei pregătiri istorice de sute de ani, în cursul cărora acest popor de eroi şi de mucenici a izbutit să-şi apere cu uimitoare stăruinţă „sărăcia şi nevoile şi neamul” (M. Eminescu, Scrisoarea III), rămânând împotriva tuturor năvălirilor barbare şi vremelnicelor stăpâniri străine, în cea mai strânsă legătură cu pământul strămoşesc în care, ca într-un liman de mântuire, şi-a putut adăposti traiul de-a lungul vremilor de urgie.“ – scria Nicolae Iorga.

La manifestările organizate la Gura Galbenei acad. Valeriu Matei va susține o prelegere având ca temă Unirea Principatelor Române și Marea Unire de la 1918.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.