Membrii Guvernului Filip au depus jurământul în fața președintelui Timofti

Membrii Guvernului Pavel Filip au depus jurământul astăzi, 20 ianuarie, în fața președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, anunţă Preşedinţia.

În cadrul ceremoniei de învestire a Guvernului Filip, șeful statului a adresat următorul mesaj miniștrilor:

„Aș vrea să încep prin a transmite tuturor cetățenilor Republicii Moldova un apel la calm, spre evitarea violențelor, care nu vor folosi nimănui. Este important să rămânem în spațiul legal, indiferent de pozițiile politice pe care le avem.

Domnule prim-ministru,

Doamnelor și domnilor miniștri,

Îmi exprim speranța că acest guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică și condiții de interimat al executivului, va ști să administreze cu competență și pricepere situația dificilă în care se găsește la ora actuală Republica Moldova.

Este vorba, în primul rând, de stabilizarea situației economice și financiare, care să permită efectuarea plăților sociale în regim normal. În acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituțiile financiare internaționale.

De modul în care se va acționa în perioada imediat următoare va depinde credibilitatea pe plan intern și internațional al acestui cabinet de miniștri. Susținerea populară este un element obligatoriu pentru succesul politicilor guvernamentale.

Îmi doresc să existe o bună colaborare între Guvern și Parlament, în vederea promovării reformelor europene. Vă puteți baza, din acest punct de vedere, pe sprijinul șefului statului.

Vă urez mult succes. Doamne, ajută.”

Reamintim că astăzi Parlamentul a acordat vot de încredere Guvernului condus de Pavel Filip. Pentru învestirea noului Cabinet de Miniştri au votat 57 de deputaţi din majoritatea parlamentară nou formată. Şedinţa Legisativului a avut loc pe fondul unor proteste violente desfăşurate în faţa instituţiei. Manifestanţii au scandat “Noi suntem poporul!”, “Hoţii!”, solicitând organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Protestatarii au forţat uşa Parlamentului şi au pătruns în clădirea forului legislativ.Ulterior, protestatarii au fost scoşi din instituţie, iar forţele de ordine au consolidat cordonul din jurul Parlamentului. Deputaţii au fost scoşi de poliţişti din clădirea Parlamentului. Liderii Platformei Demnitate şi Adevăr, Partidului Socialiştilor şi Partidului Nostru au anunţat că vor continua protestele joi dedimineaţa.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.