20:34:40 23.04.2024
Stiri

Băsescu, despre Ghimpu: „Am dubii că este în mod real unionist”

Știri 20.01.2016 22:34 Vizualizări7418 Autor: Ziarul National
Băsescu, despre Ghimpu: „Am dubii că este în mod real unionist”


Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, este de părere că statul roman a făcut un „pas uriaş înapoi” în relaţia cu Republica Moldova. Opinia a fost formulată de Băsescu într-un interviu oferit cotidianului România Liberă.

Potrivit infoprut.ro, în cadrul interviului, fostul şef de la Cotroceni a fost rugat să îşi exprime poziţia privind şansele unei reunificări a Republicii Moldova cu România. În acest sens, Băsescu şi-a exprimat scepticismul, însă nu faţă de clasa politică de la Bucureşti, ci în privinţa politicienilor de la Chişinău. „Cu actualii lideri politici nu cred că este posibil. Vorbim de liderii de la Chişinău, pentru că ai noştri ar reacţiona în mod cert pozitiv”, a precizat Traian Băsescu.

Băsescu i-a taxat pentru prea multă „relaxare” pe subiectul Republicii Moldova atât pe actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis, cât şi pe prim-ministrul tehnocrat Dacian Cioloş.

„Iohannnis şi guvernul au privit situaţia din Moldova mult prea relaxaţi sau nu au privit-o deloc. Este uşor să spui „nu ne amestecăm în treburile altor state”. Aici nu e vorba de amestec, ci de sprijinul pe care putea să îl dea România în condițiile în care Federația Rusă este extrem de puternică și în structurile statului moldovean, și în structurile politice, și în societatea moldovenă și în mass media. Nu trebuie să le spui tu politicienilor moldoveni ce au de făcut, că au și ei cap, problema este să contrabalansezi presiunea uriașă pe care Moscova o exercită în deciziile politice de la Chișinău. Or, aici este evident că statul român a făcut un pas uriaș înapoi, ceea ce înseamnă risc major de condamnare a Republicii Moldova de a se întoarce către Moscova”, a comentat fostul preşedinte al României.

De asemenea, Băsescu l-a adus în disucţie şi pe liderul PL, Mihai Ghimpu. „Am dubii chiar şi cu Ghimpu că este în mod real unionist”, a declarat Traian Băsescu.

„În Marea Neagră, putem vorbi acum despre un imens portavion rusesc aflat la frontierele României. Pentru noi este vital din punct de vedere strategic ca la Chişinău să vină un guvern pro Vest, nu pro Moscova. Asta doar din punct de vedere strategic. România a investit în românism enorm şi pierderile pot fi uriaşe. Gândiţi-vă că în fiecare an acordăm cinci mii de burse pentru tinerii moldoveni, pentru a stimula tineretul moldovean să afle realitatea despre România, nu cea pe care a servit-o Moscova părinţilor lor. Asta de zece ani, deci vorbim de zeci de mii de tineri”, a mai afirmat Traian Băsescu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md